Kotleciki siekane z kurczaka i brokułów

Image

Siekane kotleciki to idealna propozycja na smaczny, domowy, niedzielny obiad, pomysł na danie dla niespodziewanych gości w sytuacji, kiedy masz tylko jedną podwójna pierś z kurczaka oraz alternatywa dla panierowanych kotletów. Zamiast brokułów możesz użyć startych na grubych oczkach tarki pieczarek, marchewki lub cukinii (pamiętaj, żeby odcisnąć nadmiar płynu) lub pokrojonej w kostkę papryki.

Składniki:

- 1 podwójna pierś z kurczaka,

- 4-5 różyczek brokułu,

- 100- 150 g ulubionego sera żółtego,

- cebulka szalotka (możesz pominąć lub zamiast tego użyć pół cebuli słodkiej lub szczypiorek),

- 2 łyżki majonezu,

- 2-3 łyżki mąki,

- 1 jajko,

- natka pietruszki,

- 0,5 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej,

- szczypta chili,

- sól i pieprz do smaku,

- olej do smażenia.

A teraz wykonanie. Nie zniechęcaj się, bo wcale nie jest trudne, a efekt wow jest w zasięgu każdej, nawet mało kulinarnej ręki. Różyczki brokułu gotuj ok. 4 minuty w osolonej wodzie, wystudź i posiekaj. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w małą kostkę. Cebulkę i natkę posiekaj. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wymieszaj wszystko na zwartą masę (jeżeli będzie zbyt rzadka, możesz dodać jeszcze jedną łyżkę mąki). Wymieszaj w misce wszystkie składniki. No i to w sumie gotowe. Zostaje już sama przyjemność.

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką stołową masę na patelnię i smaż przez ok. 4 minuty z każdej strony aż do zarumienienia kotlecików (nie przewracaj ich zbyt wcześnie, żeby się nie rozpadły). Gotowe można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kotleciki podaj z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i ogórkiem małosolnym, mizerią lub ulubioną surówką.

Smacznego i do zobaczenia za tydzień!

Przewiń do komentarzy










Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =