Co zrobić z wielkanocnymi resztkami?


Święta Wielkanocne to czas rodzinnych spotkań, tradycyjnych potraw i pełnych stołów. Ale kiedy goście rozjadą się do domów, często zostajemy z lodówką pełną resztek: jajek, białej kiełbasy, wędlin, żurku czy pieczonych mięs. Zamiast wyrzucać jedzenie, warto dać mu drugie życie - kreatywnie, smacznie i bez marnowania.
Jajka w nowej odsłonie - sałatki, pasty i zapiekanki
Gotowane jajka świetnie sprawdzają się w prostych pastach do chleba - wystarczy dodać majonez, szczypiorek, musztardę i przyprawy. Można też pokroić je do sałatek lub zapiec z warzywami i serem w formie mini frittaty. Zmieniasz formę, nie marnujesz smaku.
Żurek jako baza do nowej zupy
Został Ci żurek lub barszcz biały? Wykorzystaj go jako bazę - dodaj świeże warzywa, ziemniaki albo podsmażoną kiełbasę i stwórz nową wersję tej klasycznej zupy. Możesz też go zamrozić na później - będzie jak znalazł na chłodny dzień.
Po przygotowaniu pysznego posiłku można zająć się ulubionym hobby. Dla niektórych będzie to zapewne typowanie. Jeśli szukacie dobrej i aktualnej oferty, warto sprawdzić Admiralbet kod promocyjny.
Pieczone mięsa jako składnik wrapów i kanapek
Resztki pieczonej szynki, schabu czy kiełbasy możesz pokroić na cienkie plasterki i wykorzystać do tortilli, kanapek albo sałatek. Dodaj sos (np. jogurtowo-musztardowy), warzywa i gotowe - szybki lunch z wielkanocnym twistem.
Warzywa z sałatki? Zrób z nich omlet lub warzywne placuszki
Pozostałe warzywa z sałatki jarzynowej (jeśli nie są już z majonezem) mogą trafić do omletu lub domowych placuszków warzywnych. Wystarczy dodać jajko, trochę mąki i usmażyć. Jeśli zostało Ci puree z ziemniaków - zrób z niego kluski lub kopytka!
Słodkości? Pokrój i zamroź lub zrób deser w pucharkach
Pozostałości świątecznych ciast, takich jak mazurki, babki czy serniki, wcale nie muszą się zmarnować. Zamiast odkładać je na później i zapominać o nich w lodówce, pokrój je na mniejsze porcje i zamroź. Dzięki temu w każdej chwili będziesz mieć pod ręką coś słodkiego do kawy – idealne rozwiązanie na niespodziewane wizyty gości lub chwile, gdy po prostu masz ochotę na mały deser.
Jeśli wolisz coś świeżego i bardziej kreatywnego, pokrusz kawałki ciasta, przełóż do szklanych pucharków, dodaj łyżkę gęstego jogurtu naturalnego lub kremu (np. mascarpone z odrobiną wanilii), dorzuć świeże owoce – i gotowe! Taki warstwowy deser wygląda efektownie, smakuje wyjątkowo i pozwala wykorzystać wszystko, co zostało ze świątecznego stołu.
Wielkanocne resztki to nie problem, tylko kulinarna szansa. Wystarczy odrobina kreatywności, by zamienić je w nowe, pyszne dania. Zero marnowania, maksimum smaku - i jeszcze trochę świątecznego klimatu w zwykły dzień.
Komentarze