Czy w kawiarce można przygotować cappuccino?

Materiał zewnętrzny Image

Wiele osób uwielbia kawy mleczne. Do ich przygotowania najczęściej wykorzystuje się spieniacz i kawiarkę albo automatyczny ekspres, który sam zaparzy idealne latte czy cappuccino. Nie każdy ma miejsce lub możliwość zakupu tego typu urządzenia. Niekoniecznie lubi też przez cały proces parzenia przechodzić. Alternatywą dla ekspresu może być kawiarka Bialetti Mukka, która dzięki specjalnej konstrukcji umożliwia przygotowanie mlecznej kawy bez korzystania z zewnętrznego spieniacza. Sprawdź, czy sprosta Twoim oczekiwaniom.

Jak skonstruowana jest kawiarka Bialetti Mukka Express?

Kawiarka Mukka Express to innowacyjne rozwiązanie, które różni się pod wieloma względami od innych modeli wypuszczonych na rynek. Jest znacznie większa, cięższa i biała z czarnymi łatkami. To zdecydowanie jeden z ciekawych modeli Bialetti. Konstrukcja powstała z trwałego aluminium, które gwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła. Urządzenie ma wygodną rączkę i pozwala jednorazowo zaparzyć dwie filiżanki cappuccino. Warto pamiętać, że ten model działa na kuchence gazowej i elektrycznej. Na indukcji sprawdzi się, jeżeli skorzystasz ze specjalnej przejściówki.

Jak działa kawiarka?

Pod pokrywką kryje się specjalny zaworek, który trzeba przekręcić, a następnie zamknąć wieczko i wcisnąć przycisk na górze kawiarki. Wówczas wytworzy się większe ciśnienie, a podczas parzenia będzie słychać charakterystyczny syk. Powstanie kawa zbliżona do cappuccino z gęstą pianką na górze. Jeżeli przycisk pozostanie niewciśnięty, mleko spieni się delikatnie i powoli wymiesza się z kawą. W ten sposób powstanie kawa z mlekiem, ale bez pianki. Standardowo do dolnego pojemnika wlewamy wodę, na sitko wsypujemy odpowiednio zmieloną kawę, na przykład z polskiej palarni Roastains https://www.roastains.com/kawa-do-kawiarki i zakręcamy całość. W zestawie z urządzeniem znajdziesz również miarkę do nalewania wody. Warto z niej korzystać! Dzięki temu przygotujesz porcję kawy, a napój nie wykipi podczas parzenia. Kawa z Bialetti Mukka nie wychodzi warstwowa. Podczas parzenia espresso łączy się z mlekiem, które jest odpowiednio podgrzewane i spieniane. Efektem jest już wymieszane cappuccino z wyraźnie jaśniejszą pianką na górze. W połączeniu z ziarnami od Roastains https://www.roastains.com/ powstanie aromatyczna alternatywa dla cappuccino z ekspresu automatycznego!

Tipy, które sprawdzą się przy parzeniu w kawiarce

Kawę do kawiarki zmiel drobno – drobniej niż pod alternatywy, ale grubiej niż pod espresso. Nie ugniataj jej, po prostu wsyp do sitka i zakręć zbiornik. Dzięki temu woda będzie mogła swobodnie przepływać. Zadbaj także o jakość ziaren, których używasz. Postaw na polskie palarnie, które dbają o jakość. Kawy do kawiarek, alternatyw i ekspresów zamówisz w paczkach zmielonych lub same ziarna w sklepie https://www.roastains.com/kawa-do-ekspresu. Mleko do Bialetti Mukka możesz wlać krowie o większej zawartości tłuszczu – wtedy pianka będzie większa i lepiej się ubije. Z powodzeniem możesz również dodać roślinne alternatywy. Ze względu na obecność mleka, trzeba pamiętać o regularnym czyszczeniu urządzenia zaraz po rozlaniu kawy do kubków.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =