Dołączył: 30 Lip 2019r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Sezon na jazdę rowerem zaraz się zacznie i zaczną się wypadki. jeżdząć po Stalowej Woli zauważyłem że kierowcy samochodów wyjeżdzając z bocznych drug mają jakiś dziwny zwyczaj stawania na przejazdach rowerowych zamiast zaczymać się przed. Szczególnie takie sytuacje widać na ulicach: Poniatowskiego , Czarnieckiego i Popiełuszki. Natomiast już normą jest wyścig z ul. Wolności do Popiełuszki. Są dwa pasy w jednym kierunku i kierowcy beztrosko zatrzymują się na pasach lub przejeżdze dla rowerów tamując całkowicie ruch.
|
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
Problem nie dotyczy tylko Stalowej Woli, w większości miast przy dużym ruchu tak jest.
|
|
|
![]() |
|
CYTAT Sezon na jazdę rowerem zaraz się zacznie i zaczną się wypadki. jeżdząć po Stalowej Woli zauważyłem że kierowcy samochodów wyjeżdzając z bocznych drug mają jakiś dziwny zwyczaj stawania na przejazdach rowerowych zamiast zaczymać się przed. Szczególnie takie sytuacje widać na ulicach: Poniatowskiego , Czarnieckiego i Popiełuszki. Tak ja jeżdżę z peryskopem i zatrzymuję się przed przejazdem dla rowerów ale uważaj żebyś nie zahaczył o niego swoją mądrą głową. Ty wiesz co napisałeś? A tak na marginesie to poducz się ojczystego języka. |
|
Dołączył: 28 Sie 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Ile w naszym mieście jest drug?
![]() |
|
|
![]() |
|
A o wymuszaniu przez rowerzystów pierwszeństwa nikt nie wspomni ? To dopiero temat rzeka...
|
|
|
![]() |
|
CYTAT Sezon na jazdę rowerem zaraz się zacznie i zaczną się wypadki. jeżdząć po Stalowej Woli zauważyłem że kierowcy samochodów wyjeżdzając z bocznych drug mają jakiś dziwny zwyczaj stawania na przejazdach rowerowych zamiast zaczymać się przed. Szczególnie takie sytuacje widać na ulicach: Poniatowskiego , Czarnieckiego i Popiełuszki. Natomiast już normą jest wyścig z ul. Wolności do Popiełuszki. Są dwa pasy w jednym kierunku i kierowcy beztrosko zatrzymują się na pasach lub przejeżdze dla rowerów tamując całkowicie ruch. Problem w tym, że zgodnie z przepisami prawa o ruchu drogowym, kierujacy musi ustąpic pierwszeństwa, tylko wjeżdżając z drogi głównej w zjazd przecinający ddr. Wyjeżdżając, już takiego obowiązku nie ma. |
|
|
![]() |
|
CYTAT CYTAT Problem w tym, że zgodnie z przepisami prawa o ruchu drogowym, kierujacy musi ustąpic pierwszeństwa, tylko wjeżdżając z drogi głównej w zjazd przecinający ddr. Wyjeżdżając, już takiego obowiązku nie ma. Jeszcze jakbyś to napisał po polsku to byłoby git. |
|
|
![]() |
|
Dlatego że przepisy są wrogie rowerzystom, jeżdże wszędzie, ale to wszędzie autem. Skoro komuś zależy na tym aby większość społeczeństwa poruszała się tylko samochodem, miasta były zakorkowane, społeczeństwo było otyłe i schorowane, to ja nie zamierzam z tym walczyć tylko się przystosować.
|
|
|
![]() |
|
CYTAT CYTAT Sezon na jazdę rowerem zaraz się zacznie i zaczną się wypadki. jeżdząć po Stalowej Woli zauważyłem że kierowcy samochodów wyjeżdzając z bocznych drug mają jakiś dziwny zwyczaj stawania na przejazdach rowerowych zamiast zaczymać się przed. Szczególnie takie sytuacje widać na ulicach: Poniatowskiego , Czarnieckiego i Popiełuszki. Tak ja jeżdżę z peryskopem i zatrzymuję się przed przejazdem dla rowerów ale uważaj żebyś nie zahaczył o niego swoją mądrą głową. Problemem jest zatrzymywanie się aut ok. 2 metry przed linią warunkowego zatrzymania się, wtedy auto stoi na drodze dla rowerów i często też na pasach dla pieszych, bo się kierowca nie nauczył dojeżdżać do linii. Gdyby dojechał, to w znakomitej większości przypadków problemu by nie było. |
|