|
![]() |
|
Nareszcie, po 20 latach trwającej schizofrenii spowodowanej przez rząd Marka Belki w 2005 roku, pociągi przestaną trąbić. 15 kwietnia 2025 podpisano a wcześniej znowelizowano durne przepisy nieznane nigdzie w Europie.
Dotychczas maszynista miał obowiązek ryczeć przed każdym przejazdem czy przejściem, niezależnie od tego czy te miały zabezpieczenia czy nie. W 2019 roku nieco złagodzono te przepisy, ale to było raczej symboliczne, bo dotyczyło przejazdów i przejść w ramach stacji kolejowych i to tych przebudowanych na nowoczesne urządzenia, bo np. w takim Nisku cały czas trzeba było ryczeć. Po 14 dniach od opublikowania rozporządzenia w dzienniku ustaw pociągi zamilkną. W Stalowej Woli wszędzie. W Nisku też, z wyjątkiem przejścia przez tory pomiędzy peronami na przystanku Tysiąclecia. Obowiązek trąbienia znika na przejazdach i przejściach kategorii A, B i C, a pozostaje przy kategorii D, czyli tylko z krzyżem św. Andrzeja. To bardzo dobra wiadomość. Wreszcie nastanie normalność. |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
Najlepiej jakby przestały jeździć. To byś miał ciszę idealną. Tylko że hałas od samochodów jest kilkakrotnie większy i ciągły. Ale dla ciebie gwizdek to kuriozum.
|
|
|
![]() |
|
Wymień inny europejski kraj, nie tylko z UE, w którym podobny idiotyzm obowiązywał?
A jeżeli 125 decybeli to gwizdek, to nie mamy o czym rozmawiać. 80 decybeli ma klakson samochodu, a te mają zakaz trąbienia w terenie zabudowanym. To skala logarytmiczna, a więc 80 do 125 to nie o 50 % głośniej, tylko wielokrotnie głośniej. |
|
|
![]() |
|
Gdzieś ty się uchował. Tak ciebie razi gwizdek lokomotywy. Pewnie w buszu.
|
|
|
![]() |
|
No to jeszcze wyłączyć dzwony kościelne i będzie spokój!
![]() |
|
|
![]() |
|
Chciałem usłyszeć logiczne argumenty za utrzymaniem idiotyzmu. Doczekałem się odpowiedzi oszołoma. To do jabar.
A dzwony kościelne można wyciszyć, jeśli komuś przeszkadzają. Wystarczy najpierw porozmawiać z proboszczem. Gdy to nie skutkuje to WIOŚ lub RDOŚ i pomiary. Gdy sprawy administracyjne nic nie dadzą zostaje postępowanie cywilne o immisję. Z tego co czytałem, w Polsce ludzie wygrywają takie sprawy. W Rzeszowie na osiedlu Kmity jest kościół, który dzwoni tak, że można oszaleć. Obok są bloki. Dziwię się ludziom tam mieszkającym, że im to nie przeszkadza. |
|
|
![]() |
|
Ach joo gdzie te fajne junackie piosenki gdy młot i cegła paliła się w dłoniach aktywu robotniczego.
Takie dzwony to rzeczywiście właziły im do podwyższonej świadomości klasowej jak hufnagel w kopyto. Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
![]() |
|
Trzeba eliminować wszelki zbędny hałas. Czy to trąbienie, czy ryczące tłumiki, czy dzwony, dyskoteki, szczekanie burków na posesjach całe noce i inne źródła. Hałas prowadzi do nerwicy.
|
|
|
![]() |
|
zIELONE mIASTA BEZ dZWONOW I Z ROWERAMI ZAMIAST SAMOCHODOW. wSZYSTKO NA OPAK. aLE NA LINII I PO SCIEZCE. a JAK DOBRZE BRZMI DLA NIEUWAZNEGO PRZECHODNIA.
Liberté, égalité, fraternité uciszyła dzwony i ludzi. To tez niewinnie brzmiało na sztandarach a jakie było praworządne ![]() Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
![]() |
|
Za zielony ład się wzięli od dupy strony, bo to co proponują uderza mocno po kieszeni i jest nieakceptowalne. Ale eliminacja hałasu nic nie kosztuje, a wyjdzie wszystkim na zdrowie. Czemu wszędzie u sąsiadów np. Słowacji jest błoga cisza? Nawet w dużych miastach. A u nas pełno hałasu. A oba kraje mają podobną gęstość zaludnienia.
Co do dzwonów, to nikt nie mówi żeby wyłączyć w czasie uroczystości religijnej raz na jakiś czas, ale napierdalanie codziennie po kilka razy decybelami, które powodują fizyczny ból u przebywającego nieopodal, to mocna przesada. |
|
|
![]() |
|
Dasz rade, musisz
![]() PS. Zielony ład to największy przekręt jaki sobie można wyobrazić. A nieświadomość jego przesłanek jest miarą wielkości przekrętu, skundlenia obiektywizmu naukowego i potęgi jego beneficjentów. To jak powrót do feudalizmu, Pan chce sługa musi. Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
![]() |
|
CYTAT Chciałem usłyszeć logiczne argumenty za utrzymaniem idiotyzmu. Doczekałem się odpowiedzi oszołoma. To do jabar. A dzwony kościelne można wyciszyć, jeśli komuś przeszkadzają. Wystarczy najpierw porozmawiać z proboszczem. Gdy to nie skutkuje to WIOŚ lub RDOŚ i pomiary. Gdy sprawy administracyjne nic nie dadzą zostaje postępowanie cywilne o immisję. Z tego co czytałem, w Polsce ludzie wygrywają takie sprawy. W Rzeszowie na osiedlu Kmity jest kościół, który dzwoni tak, że można oszaleć. Obok są bloki. Dziwię się ludziom tam mieszkającym, że im to nie przeszkadza. Oszołom to ty jesteś. Całe wieki lokomotywy gwizdały i robią to do dziś a tobie coś się ubzdurało. To zakazać wszelkich odgłosów. Zakazać sygnałów dźwiękowych służbom jadącym na ratunek. Dzieciom krzyków. Ptakom świergotu. Jak ma być cisza to cisza. A słyszałeś jak hołota się drze do trzeciej nad ranem pod blokami i nic nie można z tym zrobić? Wolę słuchać dzwony kościelne razem z gwizdem lokomotywy niż wrednych okrzyków pijackich. Ale co ty możesz wiedzieć jak mieszkasz w buszu gdzie cisza jak makiem siał |
|
|
![]() |
|
Czy ty rozumiesz po polsku? Przeczytałeś tytuł tematu? Pociągi przestaną trąbić. Chciałem usłyszeć logiczne argumenty za pozostawieniem tego archaizmu, bo stwierdzenie, że dziadek tak robił, ojciec tak robił i ja tak robię, to nie jest logiczny argument.
Od momentu opublikowania rozporządzenia w dzienniku ustaw (jak podpowiada AI google, trwa to od 5 do 25 dni roboczych od momentu podpisania, a to miało miejsce 15 kwietnia) po 14 dniach maszyniści nie będą musieli trąbić przed przejazdami A,B,C i przejściami E, gdy to ma sygnalizację lub rogatki. To wspaniała wiadomość. Może wyjaśnisz, czemu nikt inny w Europie tak nie robił, tylko Polska? Czy tu mieszkają ludzie specjalnej troski, że trzeba na nich trąbić? Po przeanalizowaniu mapy PLK z przejazdami, okazuje się, że ani w Stalowej Woli, ani w Nisku nie ma ani jednego niestrzeżonego przejścia/przejazdu. To przejście międzyperonowe na Tysiąclecia w Nisku i przystanku Nisko Racławice, nie jest traktowane jako przejście E. Zatem, wg nowych przepisów pociąg ani razu nie będzie musiał trąbić, ani w Nisku, ani w Stalowej Woli. Dopiero w Agatówce i Turbii są 3 przejazdy D. No i w Rudniku nad Sanem na ulicy Kończyckiej i 2 w Rudniku Stróży. Tam będzie trąbienie nadal, ale mieszkańcy mogą domagać się od zarządcy linii kolejowej, czyli PLK, podniesienia kategorii przejazdu do C, żeby nie trzeba było trąbić. https://mapa.plk-sa.pl/ Tak, ja mam ciszę, mimo że mieszkam w mieście. Wcześniej nie miałem, stąd jestem bardzo uczulony na hałas. W Guantanamo jedną z tortur było celowe wybudzanie więźniów hałasem. To można porównać do trąby kolejowej 125 decybeli odpalanej regularnie dniem i nocą kilkadziesiąt metrów od okien mieszkania. I żadne stopery, ani wytłumienia nie pomogą. Zbyt duża moc dźwięku. Cieszyłbyś się, gdyby ktoś co jakiś czas odpalał petardę pod oknami, gdzie śpisz? Do tego nie da się przyzwyczaić. A petarda ma podobną moc do trąby kolejowej. Dawne gwizdanie parowozów ma się nijak do dzisiejszej trąby. Tą ostatnią obudzisz nieboszczyka. |
|
|
![]() |
|
To przypilnuj żeby Ci pod oknem nie dobudowali jakiejś piwiarni, wtedy zrozumiesz co to jest hałas. I zatęsknisz do gwizdu lokomotywy.
|
|
|
![]() |
|
Z piwiarnią sprawa prosta. Pozew do sądu o immisję i jeszcze odszkodowanie dostaniesz za utratę zdrowia.
|
|
|
![]() |
|
Życzę powodzenia.
|
|
|
![]() |
|
Wspaniała to będzie juz niedługo,,,
![]() Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
![]() |
|
CYTAT Za zielony ład się wzięli od dupy strony, bo to co proponują uderza mocno po kieszeni i jest nieakceptowalne. Ale eliminacja hałasu nic nie kosztuje, a wyjdzie wszystkim na zdrowie. Czemu wszędzie u sąsiadów np. Słowacji jest błoga cisza? Nawet w dużych miastach. A u nas pełno hałasu. A oba kraje mają podobną gęstość zaludnienia. Co do dzwonów, to nikt nie mówi żeby wyłączyć w czasie uroczystości religijnej raz na jakiś czas, ale napierdalanie codziennie po kilka razy decybelami, które powodują fizyczny ból u przebywającego nieopodal, to mocna przesada. Zapewne najbardziej spodoba ci się śpiew mu.ez.i.na. Jestem przekonany że nie puścisz pary z gęby, żeby nie dostać łatki rasisty. Wy do swoich to fikacie ale jak usłysz innostrańca jeden z drugim to głowa w piasek. |
|
|
![]() |
|
Co za prymitywne myślenie? Mam się zgadzać na dzwony, bo wycie muezzina przyjdzie? A co ma jedno do drugiego? Trzeba tępić jedno i drugie i trzecie. Nie ma świętych krów. Niech sobie wyją czy dzwonią czy urządzają imprezy, dyskoteki, koncerty w zamkniętych, dźwiękoszczelnych pomieszczeniach. Dość terroryzowania hałasem.
|
|
|
![]() |
|
Prymitywne myślenie. Ty żyjesz chyba na księżycu. Jak będziesz podskakiwał to o 6-tej przyjdą smutni panowie wywiozą cię na drugi kraniec Polski celem przesłuchania a jeszcze parę paragrafów przeczytają z KK i wtedy ci nie będzie przeszkadzać ani dzwon ani śpiew nawoływacza. Jak kilka razy wrócisz na własna rękę no ze Szczecina.
|
|
|
![]() |
|
Gdyby tak było jak piszesz, to żyłbym z odszkodowań od reżimu.
|
|
|
![]() |
|
CYTAT Trzeba tępić jedno i drugie i trzecie. Było dno a teraz jeszcze dołożyłeś zamordyzm ![]() AI zaczyna być twórcze inaczej. ![]() Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
![]() |
|
Jak pijak drze mordę to hałasuje czy nie? A czym się ten hałas różni od napierdalania w dzwony? Może tym, że dzwony mają większą moc w decybelach. Żadnych przywilejów, że jednym wolno a innym nie. Ma być spokój.
|
|
|
![]() |
|
Nie odpuszczasz
![]() Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
![]() |
|
Nie ma świętych i nie świętych hałasów. Wszystkie są złe i wszystkie trzeba eliminować. Dzwony kościelne coraz większej liczbie ludzi też przeszkadzają i jest coraz więcej skarg. Jakim prawem ktoś ma mnie regularnie o 6 rano codziennie budzić (a często te dzwony są właśnie ustawione na tę godzinę)?
Czy ja po to płacę podatki na to państwo, by pozwalało na tortury akustyczne? |
|