~~Pan X | |
![]() |
|
Czy są jakieś prawo ze każdy pies ma być w kagańcu?
Czy tyczy się to tylko psów z tzw. "czarnej listy"? Jak ktos sie orientuje w tym temacie to prosze o pomoc. |
|
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
~~mnmnm | |
![]() |
|
musi a nie mósi!!! u zwykłe!
|
|
|
Dołączył: 19 Cze 2007r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Obecność psów w miejscach publicznych regulują przepisy miejscowe, tj. uchwały właściwych rad gmin. Z reguły przewidują one, że psy muszą być na smyczy i w kagańcu i nie mogą biegać luzem, z doświadczenia szczególnie radze uważac na naszą Straz Miejska która przestrzega tego dośc rygorystycznie (!) trzeba również pamietać o szczepieniu bo odpowiedzialność karną i cywilną właścicieli psów w razie jakiegoś wypadku określają też przepisy kodeksów karnego, wykroczeń i cywilnego.
|
|
~~ | |
![]() |
|
"są takie prawo i mósi"
I już. |
|
|
~~ | |
![]() |
|
i nie ma letko
|
|
|
~~BARTO | |
![]() |
|
Ostatnio nie przyjąłem mandatu (200 pln) i sprawa trafiła do Sądu Grodzkiego.
Wyglądało to tak: Wyszedłem z pieskiem przed blok (7 miesięczny amstaff) i od razu zostałem poproszony o dowód osobisty i mówią mi że mandat 200 PLN za to ze pies bez kaganca. Mówie psom, ze mój piesek to jeszcze szczeniak i jesty łagodny, a pozatym jest na smyczy. Pan policjant stwierdził ze jak mam PITBULLA to musi byc na smyczy i w kagancu i nie ma wypros. Ja mu tlumacze ze to nie PIT tylko AST i ze to nie to samo. A on, ciemna pała, mówi mi ze to to samo. A najbardziej mnie wkorwilo ze obok przechodzila babka ze spanielem, bez smyczy i kaganca i jej nawet uwagi nie zwrocili. Sprawa poszla do sadu i skonczylo sie na UPOMNIENIU. A w swietle prawa wyglada to tak: Art. 77 KW: KTO NIE ZACHOWUJE ZWYKŁYCH LUB NAKAZANYCH ŚRODKÓW OSTROŻNOŚCI PRZY TRZYMANIU ZWIERZĘCIA, PODLEGA KARZE GRZYWNY DO 250 ZŁOTYCH LUB KARZE NAGANY. Czyli w kodeksie Wykroczeń nie ma nic o kagncu. Będąc w UM próbowałem dowiedzieć się czy w stalowej Woli jest jakaś uchwała Rady Miasta która nakazuje właścicielom wyprowadzanie psów w kagancach i na smyczy - NIE MA. Pan który tym się zajmuje odesłał mnie do straży Miejskiej. A tam poinformowano mnie ze w Stalowej sprawę tą reguluje Art. 77 KW, b nie ma uchwały RM która by wprowadzała dodatkowe regulacje jak i gdziemożna wyprowadzać pieski. Poinformował mnie jeszcze ze jezeli pies jest spokojny, nie atakuje innych i słucha się pana to zwykła smycz wystarczy. W przeciwnym razie musi byc kaganiec. PS w stalowej woli pies mósi być bezwzględnie w kagancu i na smyczy w parku kolo szkoly muzycznej, gdyż jest napisane o tym w regulaminie parku. więcej miejsc takich nie widziałem, a więc kagance z pyska naszym psom. POZDRAWIAM. CHWDP |
|
|
~~rychu | |
![]() |
|
Podobno od 40kg wagi psa ale zapytaj sie w UM bo dokładnie wagi nie pamietam.Tak jest w Stalowej Woli.Mój psiak ma 28kg i wiem ze nie muszę mu zakładac tego gówna.
|
|
|
~~ | |
![]() |
|
nasz pupil czworonóg- ani nie mósi ani też nie musi, ale innym pieskom,niekoniecznie czworonożnym,zdecydowanie jest wskazany w większości przypadków a w szczególności tym, co cierpią na amnezję za 5000 pln,kaftanik "NOT AUS" kieszonkowy owym też się przyda
|
|
|
~~ona-m | |
![]() |
|
a na mojego psa nie ma kagańca - to nie znaczy że nie mogę kupić tylko po prostu nie ma takich małych rozmiarów
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
~~volf | |
![]() |
|
Ostatnio nie przyjąłem mandatu (200 pln) i sprawa trafiła do Sądu Grodzkiego.
Wyglądało to tak: Wyszedłem z pieskiem przed blok (7 miesięczny amstaff) i od razu zostałem poproszony o dowód osobisty i mówią mi że mandat 200 PLN za to ze pies bez kaganca. Mówie psom, ze mój piesek to jeszcze szczeniak i jesty łagodny, a pozatym jest na smyczy. Pan policjant stwierdził ze jak mam PITBULLA to musi byc na smyczy i w kagancu i nie ma wypros. Ja mu tlumacze ze to nie PIT tylko AST i ze to nie to samo. A on, ciemna pała, mówi mi ze to to samo. A najbardziej mnie wkorwilo ze obok przechodzila babka ze spanielem, bez smyczy i kaganca i jej nawet uwagi nie zwrocili. Sprawa poszla do sadu i skonczylo sie na UPOMNIENIU. A w swietle prawa wyglada to tak: Art. 77 KW: KTO NIE ZACHOWUJE ZWYKŁYCH LUB NAKAZANYCH ŚRODKÓW OSTROŻNOŚCI PRZY TRZYMANIU ZWIERZĘCIA, PODLEGA KARZE GRZYWNY DO 250 ZŁOTYCH LUB KARZE NAGANY. Czyli w kodeksie Wykroczeń nie ma nic o kagncu. Będąc w UM próbowałem dowiedzieć się czy w stalowej Woli jest jakaś uchwała Rady Miasta która nakazuje właścicielom wyprowadzanie psów w kagancach i na smyczy - NIE MA. Pan który tym się zajmuje odesłał mnie do straży Miejskiej. A tam poinformowano mnie ze w Stalowej sprawę tą reguluje Art. 77 KW, b nie ma uchwały RM która by wprowadzała dodatkowe regulacje jak i gdziemożna wyprowadzać pieski. Poinformował mnie jeszcze ze jezeli pies jest spokojny, nie atakuje innych i słucha się pana to zwykła smycz wystarczy. W przeciwnym razie musi byc kaganiec. PS w stalowej woli pies mósi być bezwzględnie w kagancu i na smyczy w parku kolo szkoly muzycznej, gdyż jest napisane o tym w regulaminie parku. więcej miejsc takich nie widziałem, a więc kagance z pyska naszym psom. POZDRAWIAM. CHWDP ale jestes burakiem analfabeto !!!!!!!!!!! |
|
|