|
![]() |
|
Przepis na piernik
2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 jajko, 1 przyprawa do piernika, 1/4 l śmietany kwaśnej, 4 łyżki marmolady twardej, 1 łyżeczka sody, troszkę rodzynków i orzechów, odrobina soli, wszystko wymieszać i piec ![]() |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
Dołączył: 11 Lip 2009r. Skąd: sTALOWA wOLA Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
BIALA DAMA
![]() * 0,5 l śmietanki kremówki * puszka brzoskwiń w syropie * żelatyna (na 1 l wody) * 0,5 kg twarogu 3x mielonego * 17 łyżek cukru * 2 budynie waniliowe lub smietankowe (najlepiej O'etker Ulubiony) * 1 kostka margaryny (najlepiej Kasi) * 0,5 kostki masła * 15 dag wiórek kokosowych * herbatniki lub biszkopty (na spód ciasta) * 0,75 l mleka Masa serowa: Kremówkę ubić na sztywno, dodać 8 łyżek cukru.Następnie dodać twaróg oraz żelatynę ostudzoną (rozpuszczamy ok 3-4 łyżki w pół szklanki wody), wymieszać lub zmiksowac całość, tak aby składniki dokładnie się z sobą połączyły i pod koniec dodać pokrojone w kawałki owoce. Masa Budyniowa: Ugotować budynie w 0,75 l mleka z 8 łyżkami cukru. Ostudzić następnie utrzeć z kostką margaryny (ucieramy najpierw margarynę i stopniowo dodajemy budyń) Posypka Kokosowa: Na patelni rozpuszczamy pół kostki masła, dodajemy 1 łyżkę cukru i wiórki kokosowe, przyrumieniamy. Kiedy ostygną (a nie mogą być ciepłe ponieważ rozpuszczą mase budyniową!) posypujemy nimi ciasto. Kolejność od spodu: Biszkopty-Masa Serowa-Masa Budyniowa-Posypka Kokosowa Ciasto jest naprawdę przepyszne! Smacznego!!! Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
|
![]() |
|
Wafel
![]() szklanka wody 1,5 szklanki cukru, 4 łyżki kakao, zagotować, po zagotowaniu odstawić i do gorącej masy dodać 2 kostki margaryny,poczekać aż się rozpuszczą i dodać mleko w proszku. Wymieszać dobrze. Gorącą masę nakładać na wafle. (2 opakowania wafli)Pychota. ![]() |
|
|
![]() |
|
ja ta biala dame pamietanm w starym temacie byla :p
cos nowego daj ]:-> przepis na sniezna herbate :] przydaje sie kiedy nie mamy 2 dni swiatla oraz wody, a nam nie chce sie auta odkopywac ]:-> na 1.5 litra herbaty 5 litrowy garnek sniegu ktorego nie ubijamy !!! smak bedzie delikatniejszy ;] http://img85(...)5734.jpg topimy 20 minut na wolnym ogniu by gara nie przypalic ;] http://img71(...)8479.jpg gotujemy wode, wrzucamy 2 torebki herbaty, slodzimy wedle upodobania, rozlewamy do kubkow - podajemy najlepiej gorace ;] |
|
|
![]() |
|
If33lG00d przepraszam, że się ośmielam, ale mam małe pytanko: śnieg musi być czysty i świeży?
![]() |
|
Dołączył: 12 Paź 2008r. Skąd: z miasta chyba ;) Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
hej a może ktoś z Was ma przepis na masę do wafla taką gdzie jak pamiętam dodawało się galaretkę? bo mi się gdzieś zapodział a takiej masy z mleka skondensowanego mam dość......
" Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... " |
|
|
![]() |
|
ife-k mysle ,ze to danko bedzie dla Ciebie odpowiednie ;-))
PUCHOWA KASZKA Z OWOCAMI -szklanka wody -2 szklanki mleka -0,5 szklanki kaszy manny -0,5 szklanki cukru -sok z całej cytryny -2 duże mandarynki -2 dorodne banany -2 kiwi --- Do naczynia, w którym będzie się gotowała kasza, wlać wodę. Wsypać do niej kaszę mannę, wymieszać i odstawić na godzinę, aby napęczniała. Po tym czasie naczynie z kaszą postawić na średnim ogniu, dodać mleko, cukier (można też szczyptę soli) i zagotować. Gotować, często mieszając, do czasu, aż kasza będzie miękka. Z reguły zajmuje to 10-12 minut. Po zdjęciu z ognia połączyć z sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić do przechłodzenia. Letnią (o temperaturze pokojowej) kaszkę ubijamy na puch, rozkładamy w pucharkach i przybieramy owocami.Prosta, tania i naprawdę smaczna propozycja na podwieczorek lub deser, a na upartego także na śniadanie dla dzieci ![]() ![]() Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
|
![]() |
|
dla ANULKI
Wafel - najlepiej z głębszymi wypustkami, 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 1 szklanka śmietany (niekonieczne kwaśnej może być 12), 1 jajko, 1 galaretka wg upodobania (daję wiśniową bo ma intensywny smak) Kostkę margaryny rozpuścić z cukrem, w międzyczasie śmietanę wraz z jajkiem połączyć i mieszać, po roztopieniu margaryny i rozpuszczeniu cukru wlać śmietanę z połączonym jajkiem, mieszać, na końcu do gotującej się masy wsypać suchą galaretkę i jeszcze trochę mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić z ognia zaczekać aż masa trochę zgęstnieje i tym smarować wafla, można włożyć do lodówki gotowego wafla do lepszego zastygnięcia. Smacznego Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
|
![]() |
|
CYTAT If33lG00d przepraszam, że się ośmielam, ale mam małe pytanko: śnieg musi być czysty i świeży? ![]() raczej tak ^^ miejscowki gdzie pies slady zostawial odpuszczalem ;D ta kasza srednio mi sie widzi ^^ za duzo butelek za mlodu ![]() |
|
|
![]() |
|
dzięki wielkie dama_pik, właśnie miałam podobny tylko jak przypominam sobie to tam nie dawało się jajka(rozumiem całego) tylko tam jeszcze szło mleko w proszku.....
" Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... " |
|
Dołączył: 29 Sie 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
Dołączył: 26 Wrz 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Kurczak w domu - jak z grilla
![]() Bierzemy folię aluminiową (dobrą i wytrzymałą) i robimy z niej coś na wygląd miseczki i zostawiamy jeszcze kawałek na przykrycie. Na folii aluminiowej ułożyć kolejno: pierś z kurczaka ziemniaki pokrojone w talarki czerwoną paprykę cebulę Doprawić do smaku. Zalać oliwą z oliwek i zamknąć w folii. Piec w piekarniku aż do zmiękczenia jarzynek. W ilu stopniach nie pamiętam, ale nie za dużo. Myślę że 160-180 będzie OK. Uwaga - filet z kurczaka najlepiej rozbić lub przekroić wzdłuż, żeby był cienki. W wersji letniej można upiec na grillu. Polecam ![]() |
|
Dołączył: 2 Sty 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
A ja mam dobry przepis na uwarzenie piwa.
Bierzemy butelke piwa, otwieramy ja i wlewamy do kufelka. To nawet nie zabiera piec minut!!! Przepis sprawdzony wielokrotnie, polecam ![]() Immortal - All Shall Fall |
|
Dołączył: 26 Wrz 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
I jeszcze polecam zapiekankę taką :
Makaron Świderki Kukurydza Szynka Papryka Pomidor - polecam obrać ze skórki Ananas Ser żółty Makaron ugotować - może być prawie miękki, albo już ogólnie miękki. Wszystkie składniki poukładać (można warstwami). Zapiekać w piekarniku (wedle uznania, ja daje np na 170-180 stopni i czekam z pół godzinki, aż pomidory puszczą soki i wszystko się zagrzeje porządnie). Pod koniec - czyli za jakieś 25-30 minut dodać ser i zapiekać ok 10 minut - żeby się ładnie roztopił a nie spalił ![]() Smacznego ![]() |
|
|
![]() |
|
ife-k
kaszka dobra ;-) 1 lyzeczke za mamusie 2 lyzeczke za tatusia 3 lyzeczke za dorotke ;_) ![]() Jesli wiesz wszystko to znaczy ,ze zostales zle poinformowany |
|
Dołączył: 2 Sty 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Dobra rybka
Ryba - ok. 0.5 kg Rozmaryn - 6-7 galazek (mozna wiecej) Oliwa z oliwek Sol Cytryna Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bierzemy cala wypatroszona rybke (jaka sobie towarzystwo zyczy). Nacinamy ja w trzech miejscach do glebokosci grzbietu (kregoslupika). W naciecia wkladamy po pol galazki rozmarynu. Do brzucha wkladamy pozostaly rozmaryn. Wkladamy rybke do brytfanki. Posypujemy ja sola i polewamy oliwa a nastepnie wcieramy to wszystko w skore rybki. Rybka wedruje do piekarnika na 30-35 minut (jak mniejsza waga to krocej). Porada - ryba bedzie gotowa jak soki z niej wyplywajace (proteinki) beda biale. Oddzielamy tuszke ryby w miejscach naciec i nakladamy na talerz. Polewamy sokiem z polowy cytryny i serwujemy z druga polowka jak ktos sobie zazyczy wiecej. Polecam z chlebem, bo frytasy czy ziemniaki raczej psuja tu przyjemnosc jedzenia. Na popitke biale winko albo browarek. Fmacznego! Immortal - All Shall Fall |
|
|
![]() |
|
A ja uwielbiam najprostszą i najszybszą do zrobienia sałatkę
![]() skład Ser żółty - pokroić w małe kwadraty ananas z puszki - pokroić na małe części kukurydza konserwowa Sos czosnkowy Proporcje według uznania ja robię na oko;) może brzmi dziwnie, ale naprawdę jest super ![]() jeśli chodzi o sos czosnkowy - to proszę nie dodawać żadnych ziół prowansalskich, ani takich tam różnych przypraw. Majonez,śmietana,czosnek,sól,pieprz ![]() ![]() Ja - pierwsze słowo naszego języka, pierwsza nasza myśl, pierwszy obiekt miłości. |
|
Dołączył: 29 Sie 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Pasztet zajęczy
-idziesz na imprezę -wyrywasz jakiś fajny "pasztet" -bierzesz go na chatę -rzucasz na stół -ru....sz ,aż pasztet-zajęczy ![]() |
|
|
![]() |
|
Pani D... vel damo_pik.
- Chciałbym coś wyjątkowego dla wyjątkowego klienta z pani przepisów oczywiście. ![]() Z góry dziękuje i proszę o poważną odpowiedz ![]() Pozdr ![]() |
|
Dołączył: 1 Paź 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
A ja znam taki przepis na wafla z masą:
Masa: 4 jajka ½ szklanki cukru (jak ktoś lubi słodsze to więcej) kostka masła cukier waniliowy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 2 łyżki kakao Jajka z cukrem ubić na parze. Zestawić do wystudzenia i od czasu do czasu ubijać, żeby się nie rozdzielało. Masło długo ucierać z cukrem waniliowym. Gdy masa jajeczna wystygnie powoli dodawać do masła ciągle ucierając. Gdy gotowe dodać nieco soku z cytryny. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Masę oczywiście rozsmarować na wafle ![]() |
|
|
![]() |
|
taka kwestia czysto techniczna
jak sie jajka ubija na parze ? ;] |
|
|
![]() |
|
stawiasz miseczkę na garnku z gorącą wodą a w miseczce masz jajeczka.....i ubijasz
dziękuję wally za przepis " Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... " |
|
|
![]() |
|
thx anulka ^^
CYTAT ife-k kaszka dobra ;-) 1 lyzeczke za mamusie 2 lyzeczke za tatusia 3 lyzeczke za dorotke ;_) ![]() to byla trauma ;] ja jadlem z takim wierszykiem tu sroczka kaszke wazyla temu dala na miseczke temu dala na lyzeczke .... a temu nic nie dala tylko frrr poleciala z tego frrr najbardziej sie cieszylem i najszerzej gebe otwieralem, ale glupi bylem :p przepis na sok z cebuli :] kroimy cebule w kostke zasypujemy cukrem, czyms przykrywamy i czekamy 3-4 h az pusci soki, jak nie pusci to gnieciemy lyzka ![]() |
|
|
![]() |
|
zapomniałeś dodać ,że ten soczek jest super na kaszel
![]() ![]() " Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... " |
|
|
![]() |
|
ta super na kaszel i nie tylko ]:->