|
![]() |
|
Niżańska Wernyhora głos zabrała. Ciemno wszędzie , głucho wszędzie, co to będzie, co to będzie?
![]() Ty a szóstki w totka byś nie trafił? ![]() |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
Dołączył: 16 Kwie 2011r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
CYTAT Niżańska Wernyhora głos zabrała. Chciałeś zabłysnąć, a się skompromitowałeś. Wernyhora, nie wiem czy wiesz (po Twoim wpisie stwierdzam, że nie), to mężczyzna. Wernyhora (ukr. Вернигора, pol. Waligóra, jego prawdopodobne imię to Mosij, czyli Mojżesz) – wędrowny starzec, legendarny wieszcz kozacki, lirnik kozacki z XVIII wieku. W jednym z polskich mitów narodowych występuje jako postać przepowiadająca losy Rzeczypospolitej. Więc jak już coś - to "Niżański Wernyhora głos zabrał". Pozdrawiam. "Dura lex, sed lex"!! PiS - najgorsza gangrena w historii Polski po 89'. Bolszewiccy i prorosyjscy zdrajcy spod znaku proputinowskiej międzynarodówki. |
|
|
![]() |
|
Wernyhora jako historyczny wieszcz ukraiński to imię męskie.
Wernyhora jako widmo , postać z dramatu Wyspiańskiego to twór symboliczny i metafizyczny , który nijak ma się do tego co mi próbujesz insynuować. Poza tym kojarzę jakiś skecz kabaretu Tey , w którym Laskowik mówi do Smolenia : "Weneryhora się znalazła." Nie dam głowy za to , ale jak to znajdę to ci wrzucę i jak dla mnie możesz ich nawet pozwać za niepoprawną polszczyznę... ![]() Ale nawet jeśli profesor Bralczyk wyraziłby opinię że również jako postać-widmo-duch Wernyhora to rodzaj męski to proponuję ci zastosować taki trik: Nabierz powietrze w płuca , weź krótki rozbieg i walnij przysłowiowego barana w ścianę. Sprawiasz wrażenie człowieka z twardą dynią , zatem nie przewiduję żeby ci mogło się coś stać. A wręcz przeciwnie , być może doznasz krótkotrwałego olśnienia i inaczej spojrzysz na otaczający cię świat. Powinno pomóc. Pozdrawiam... ![]() Masz jeszcze jakieś przebłyski swojego geniuszu czy już wyczerpałeś cały arsenał? |
|
|
![]() |
|
Wernyhora – obraz olejny Jana Matejki, namalowany w latach 1883–1884 w Krakowie.
To symboliczne dzieło przedstawia "legendarnego ukraińskiego wieszcza" czasów koliszczyzny – Wernyhorę. Jest to niesiony przez Kozaka i Ukrainkę starzec, będący w akcie wyjawiania proroctwa dotyczącego dalszych losów Polski, jej rozbiorach i odrodzeniu. Te przepowiednie spisuje siedzący po jego prawej stronie szlachcic Nikodem Suchodolski, starosta korsuński. U stóp Wernyhory Matejko umieścił lirę korbową będącą symbolem pieśni ocalającej wspólne, ukraińsko-polskie dziedzictwo oraz dwie symboliczne i sprzeczne ze sobą postacie – niewinne dziecko w białych szatach z ryngrafem z przedstawieniem Matki Boskiej Częstochowskiej będące uosobieniem ugody i dążenia do pojednania oraz ubranego na czarno mnicha prawosławnego, który oznacza konflikty i spory. Inspiracją dla Matejki były m.in. dzieła Juliusza Słowackiego Beniowski oraz Sen srebrny Salomei. Z kolei Stanisław Wyspiański pod wpływem tego obrazu umieścił Wernyhorę w Weselu. ![]() To postać mityczna. |
|
|
![]() |
|
wystarczy mitologii, wracamy do bajek
Na dzisiaj czy na piątek przygotowany jest artykuł dziękczynny radnych Butryn i Przytuły za spełnienie głosu 86%... opozycji ![]() Znowu dyktaturze przybędzie... wyborców za dobre serce, po sercowych podziękowaniach Radnych. https://assets.polskaniepodlegla.pl/media/k2/items/cache/a341f78bc1bf7a3b3257b5e2cfbc9a0a_L.jpg https://telewizjarepublika.pl/unijny-komisarz-zapowiada-ke-bedzie-sledzic-przygotowania-do-wyborow-prezydenckich-w-polsce,95417.html kabaret starszego pana Czao: Jeszcze 16 marca kandydat Lewicy na prezydenta Robert Biedroń apelował o przełożenie wyborów. Kiedy Jarosław Gowin doszedł do Porozumienia i poinformował, że 10 maja wybory się nie odbędą, Biedroń swoimi ustami zmienia zdanie. – Lewica będzie domagać się powołania niezależnej komisji śledczej, która zbada, dlaczego doszło do kryzysu państwa i nie mogły się odbyć wybory prezydenckie 10 maja- przekazały dziś usta wiosny. a Tvn Hołownia skomentował jak Rejtan słowa Budki i Kidawy, którzy przekonywali, że porozumienie Kaczyński-Gowin to sukces kandydatki PO na prezydenta. nasze miasto czeka w skupieniu ![]() |
|
|
![]() |
|
Dzisiaj Jarosław po raz kolejny wyruchał opozycje totalną, płacz i lament w szeregach KO
![]() Nawet Czarzasty, stary komuch śmiał się z Budki że dał się ograć jak małe dziecko ![]() Jak na razie to w opozycji jeszcze nikt kaczorowi nawet do pięt nie dorasta, a zwolennikom ciamajdanu pozostaje nadal wróżenie z fusów. Z tego co widzę to na tym forum lokalni idioci popierający totalsów mają dzisiaj żałobę ![]() |
|
|
![]() |
|
CYTAT Dzisiaj Jarosław po raz kolejny wyruchał opozycje totalną, płacz i lament w szeregach KO ![]() Nawet Czarzasty, stary komuch śmiał się z Budki że dał się ograć jak małe dziecko ![]() Jak na razie to w opozycji jeszcze nikt kaczorowi nawet do pięt nie dorasta, a zwolennikom ciamajdanu pozostaje nadal wróżenie z fusów. Z tego co widzę to na tym forum lokalni idioci popierający totalsów mają dzisiaj żałobę ![]() Opętany Jarek parł po trupach do wyborów, opozycja ich nie chciała. No to wyborów w końcu nie będzie (jak chcieli ci co wodza mają w życi), ale to Jarek ich wyruchał i zaraz żałobę ogłoszą. Weź mi wytłumacz tą Ruską logikę. Przegrana 27:1 to wysoka wygrana... A ile to kasy poszło w błoto przy kombinacji przy tych igrzyskach? I kto za to zapłacił? |
|
|
![]() |
|
Nie ma na kogo głosować. Duda nie jest postacią charyzmatyczną, ale opozycja to już pożal się Boże
|
|
Dołączył: 1 Lut 2011r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
No nie ma.
Duda jest jedynie mniejszym złem. Jestem bardzo zawiedziony jego kadencją. Oczywiście, gdy pomyślę, że moglibyśmy mieć komoruskiego przez ostatnie 5 lat.... Ale teraz jego kontrkandadatem nie jest komoruski, mentalna blondynka, cwaniak-szowinista, czy piosenkarz, który nie powinien brać się za politykę... Kontrkandydaci to dno. W pewnym sensie - kontrkandydatem jest dla siebie sam Duda - a właściwie wszystkie jego niespełnione obietnice, brak charyzmy, charakteru, błędy... Gdyby startował z czystym kontem - znów byłby dobrym kandydatem przy takim tle. Ale nie staruje z czystym kontem. Sam też stanowi punkt odniesienia. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
Dołączył: 14 Marz 2016r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
CYTAT Nie ma na kogo głosować. Duda nie jest postacią charyzmatyczną, ale opozycja to już pożal się Boże To nie wina człowieka a organizacji państwa. Rola Prezydenta RP polega na klepaniu lub wetowaniu wszystkiego co chce rząd. W zależności od konfiguracji w zajmowaniu stanowisk partia rządząca i opozycja ![]() Wszystko, co słyszymy, jest opinią, nie faktem. Wszystko, co dostrzegamy, jest punktem widzenia, nie prawdą. http://www.komentujnieobrazaj.pl |
|
|
![]() |
|
To prawda bobku że pozycja ustrojowa Prezydenta jest co najmniej dziwna. Tylko po pierwsze czy to nie jest wina gniota komucha Kwaśniewskiego nazywanego Konstytucją? A po drugie w czym Komorowski klepiący swoim ustawy jak leci był lepszy od Andrzeja Dudy?
![]() |
|
|
![]() |
|
CYTAT PiS wali w Kosiniaka emeryturami. Widać sondaże wskazują, że Kosiniak zagraża adrianowi. No i niewiele na tego rolnika mają, ciągle ten wiek emerytalny mu wypominają. Hakowi nic nie znaleźli? Może nic nie ma? A co nasi forumowi funkcjonariusze partyjni mają na Tygrysa? Edek. Pomyliłeś mnie z Miriam. To jego "żona" pisała z tego samego ip :-) i jeszcze oficjalnie to przyznała. Kochana niunia, tak bardzo broniła męża inżyniera. PiS (TVP) wali w Kosiniaka emeryturami , tak jak pięć lat temu Newsweek czy inne TVN-y waliły w kandydata Dudę kilometrówkami i teściem Żydem . Zresztą ówczesna publiczna też grała na swojego faworyta . Byli na tym forum tacy co temat powielali , ale pamięć ludzka jest jednak zawodna... Nie wiem nic o klakierach Mirka , natomiast komentarze o bezpartyjnym kandydacie rodem z TVN widziałem na własne oczy... ![]() Tylko nie każ mi tego szukać. Cofnij się z 10 stron w temacie i sam znajdziesz swoje i swojej kobiety posty. Priorytetem jest dla mnie odszukanie skeczu kabaretu Tey dla użytkownika h***. Ma podobno pozwać Smolenia przed sąd anielski... ![]() |
|
|
![]() |
|
CYTAT To prawda bobku że pozycja ustrojowa Prezydenta jest co najmniej dziwna. Tylko po pierwsze czy to nie jest wina gniota komucha Kwaśniewskiego nazywanego Konstytucją? Konstytucje można zmienić ![]() CYTAT A po drugie w czym Komorowski klepiący swoim ustawy jak leci był lepszy od Andrzeja Dudy? ![]() Zacietrzewienie przez Ciebie przemawia, nigdzie nie napisałem kto jest lepszy ![]() Wszystko, co słyszymy, jest opinią, nie faktem. Wszystko, co dostrzegamy, jest punktem widzenia, nie prawdą. http://www.komentujnieobrazaj.pl |
|
|
![]() |
|
Wybacz bobku. Zupełnie nie wiem dlaczego zakwalifikowałem cię z automatu do obrońców praworządności spod znaku POKO...
![]() |
|
|
![]() |
|
To nie sprawa kwalifikacji, wracamy do początku taka jest rola Prezydenta
![]() Wszystko, co słyszymy, jest opinią, nie faktem. Wszystko, co dostrzegamy, jest punktem widzenia, nie prawdą. http://www.komentujnieobrazaj.pl |
|
Dołączył: 1 Lut 2011r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Bob!
A jak tam twoje wykształcenie? Atakowałeś moje - pochwal się swoim. ![]() Rola prezydenta w Polsce jest dziwna. Może być hamulcowym dla rządu, a w sytuacji gdy rząd i prezydent to jedna ekipa - prezydent znika - wtapia się w tło. Jego główne kompetencje to veto, inicjatywa ustawodawcza, powoływanie sędziów, generałów, nadawanie odznaczeń, tytułów profesorskich, uczestniczenie w polityce zagranicznej. W praktyce sprowadza się to do funkcji reprezentatywnej, przemówień i podpisywania lub vetowania ustaw. Całe to bicie piany jest właśnie o to, że ten człowiek może dużo zaszkodzić, jak jest z przeciwnego obozu. No i jedyny człowiek wybierany bezpośrednio przez nas. To daje ułudę większego wpływu na to, kto nami rządzi. Ale tylko ułudę. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
![]() |
|
CYTAT To nie sprawa kwalifikacji, wracamy do początku taka jest rola Prezydenta ![]() To wytłumacz swojemu mniej rozgarniętemu koledze Andrzejkowi, że obowiązująca Konstytucja sprowadza Prezydenta do roli długopisu. Bo jemu TVN zastąpił myślenie i nie przyswoił sobie tej oczywistej oczywistości... ![]() |
|
|
![]() |
|
Skąd wiesz jakie jest moje zdanie na ten temat ?
Jedna prawda, jeden naród to było przed 1989 teraz każdy może nieć inne zdanie o to walczyła solidarność. Bo takie rozwiązanie, które wprowadził stary komuch pewnie też ma zalety ![]() Wszystko, co słyszymy, jest opinią, nie faktem. Wszystko, co dostrzegamy, jest punktem widzenia, nie prawdą. http://www.komentujnieobrazaj.pl |
|
|
![]() |
|
Być może i jakieś ma. Chociaż ja ich raczej nie dostrzegam. Jeżeli pamiętasz to dobrze , a jeśli nie sprawdź sobie w sieci jak wyglądało wprowadzanie tego gniota w życie . Mam na myśli referendum konstytucyjne , które ludzie masowo olali , a sama Konstytucja już wprowadziła minimalny próg ważności. Dobrze przynajmniej że zmienili datę z 1 na 2 kwietnia...
![]() |
|
Dołączył: 17 Kwie 2016r. Skąd: PiSLamaBad Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
CYTAT CYTAT To nie sprawa kwalifikacji, wracamy do początku taka jest rola Prezydenta ![]() To wytłumacz swojemu mniej rozgarniętemu koledze Andrzejkowi, że obowiązująca Konstytucja sprowadza Prezydenta do roli długopisu. Bo jemu TVN zastąpił myślenie i nie przyswoił sobie tej oczywistej oczywistości... ![]() Ale ty Edek głupio piszesz. Wracasz widzę do budowania opinii w oparciu o własne wyssane z palca teorie. O co Ci chodzi? Na świecie są dwa rodzaje ludzi: tacy którzy myślą, że rząd stara się działać w ich najlepszym interesie oraz tacy, którzy myślą - Nathan Fraser |
|
Dołączył: 20 Maja 2012r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
CYTAT (mirek777) Bob! A jak tam twoje wykształcenie? Atakowałeś moje - pochwal się swoim. ![]() Siema miruś777 -łgarzu i kłamco bez trzci i honoru Jak tam twoje wykształcenie? Masz odwagę krytykować je u innych? Miej odwagę napisać o swoim. Nie bądź hipokrytą. |
|
|
![]() |
|
CYTAT CYTAT (mirek777) Bob! A jak tam twoje wykształcenie? Atakowałeś moje - pochwal się swoim. ![]() Siema miruś777 -łgarzu i kłamco bez trzci i honoru Jak tam twoje wykształcenie? Masz odwagę krytykować je u innych? Miej odwagę napisać o swoim. Nie bądź hipokrytą. Feniks, czy ty jesteś frustratem?? |
|
|
![]() |
|
- mamy system parlamentarny nie prezydencki,
- prezydent ma swoje zdanie, nie jest zbieżne z poglądami Totalnych - przy poparciu jakie PAD ma to jego zdanie jest powszechne, - szczególnie gdy zestawisz je z innymi kandydatami, - ich poglądy są mniej reprezentatywne na poziomie 10% a ich koalicja nie przełożyła się na spójny światopogląd - wiec i ich poparcie się nie sumuje, koalicyjny prezydent ma słaby mandat, - jest jeden prezydent, nie koalicja, to jest problem opozycji z uniwersalnością ich poglądów - Komorowski/Kwaśniewski/Bolek/Jaruzelski dawał komuś ułudę? - mamy co wybieramy jako spójna poglądowa większość. To zaleta bezpośrednich wyborów i innego liczenia głosów niż w wyborach parlamentarnych - Opozycji nie udało się zrobić z prezydenckich wyborów "za", zwykłego partyjnego plebiscytu na "nie" - Ludzie rozumieją ze wybierają jednego "za" a nie 5-ciu przeciw. |
|
|
![]() |
|
No dobrze ale co z tego skoro to figurant.
socjalizm totalitarny zmienił się w koncesyjno-etatystyczny |
|
|
![]() |
|
Postep, jak to co, zebrałem oczywiste fakty,
![]() Komoruski: „Na miejscu Jarosława Gowina bym się zawsze w ciemnych zaułkach za siebie oglądał” Paweł Jan Tanajno od Korwina: NIE MA WOLNYCH WYBORÓW. WCZORAJ MILICJA W SPOSÓB ZORGANIZOWANY NA POLECNIE MINISTRA ZŁAMAŁA ART. 249 KODEKSU KARNEGO. ![]() ![]() Europoseł, Janusz Lewandowski: w rozmowie z dziennikarką „Gazety Wyborczej” stwierdził dzisiaj, że wybory trzeba zbojkotować, a UE nie będzie traktowała poważnie prezydenta ze skrzynki pocztowej. oczy wam zarosły a własnego pomyślunku brak... |
|