|
![]() |
|
Idzie zima w październiku, a moim rybkom w oczku wodnym coraz zimniej a akwarium nie posiadam... Wszystko jest do uzgodnienia. Rybki są zdrowe i piękne i szkoda żeby umarzły :( Sami zobaczcie.
Karp Japoński wymiary około 17cm, kolor pomarańczowy z czarnymi plamkami. ![]() oraz Shubunkin - 3 sztuki, różnokolorowe, wymiary około 10cm ![]() Jeśli ktoś jest zainteresowany zapraszam na P.W. |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
...a może ktoś wie co zrobić żeby przetrwały zime???
|
|
|
![]() |
|
Teraz to.... zjeść!
Przepraszam bardzo, ale nie można było w stosownym czasie (na wiosnę) o tym pomyśleć? |
|
|
![]() |
|
Albo poczekać aż oczko zamarznie to się może zahibernują rybki
![]() Najlepiej to je zabrać z tego oczka, bo istnieje ze 2% ryzyka, że hibernacja się nie powiedzie ![]() |
|
|
![]() |
|
no na wiosne to wiesz raczej się oczko wodne zakłada, a że mamy je właśnie od wiosny to nie wiem co się robi na zimę z tymi rybkami... przecież jak ktoś ma dużo ryb to chyba nie przechowuje ich wszystkich w akwarium.
I weź zjedz taką rybę...chyba by mi w gardle stanęła... ![]() Myślałam ze ktoś chciałby choć po jednej... no ale cóż, zobaczymy czy sie "zahibernują" ![]() |
|
|
![]() |
|
rybki - wszytko zalezy ile jest wody tzn jak gleboko - my mamy okolo 1 m i karasie zimuja bez problemu, liny niestety nie dadza rady, tolpygi okaze sie w tym roku a karp coz powinien przezimowac
tylko teraz tak: na zime jak zaczyna oczko zamarzac to styropian do wody ( okolo 50x50 cm)w miare jak nagrubszy i w sumie w srodek rura 100 tka zeby mimo wszystko jakies powietrze sie dostawalo oczywisice nie karmimy rybek przez ta rura ![]() jak ktos ma inne sposoby to prosze podac a jesli nie masz faktycznie co z nimi zrobic to pisz pozdr anioly sa cale zielone |
|
|
![]() |
|
ja tak z ciekawości ile płaciłaś wiosną za rybki no i jeśli to nie tajemnica to może napisz też coś o oczku bo mam plan w przyszłym roku coś takiego zrobić ... no i po sezonie czy nie żałujesz że coś takiego zrobiłaś
![]() "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|
|
![]() |
|
gibceps dzięki wielkie jakaś konkretna odpowiedź wkońcu. Sprubujemy tak zrobić... słyszałam również jakąś teorie żeby wrzucić słomę do oczka to nie zamarznie w tym miejscu i rybki się tam będą chować, ale nie wiem czy to prawda...
El.Banan nie żałuje... wiosna, lato, jesień jest pięknie... i w dodatku jak się ma fontanne to miło jest tak posiedzieć w ogrodzie i posłuchać szumu wody. Ważny jest również filter bo niestety oczko się brudzi. Ale na moje zdolności wyszło mi bardzo fajnie... zrobiłam jakieś zdjecie kiedyś to jak znajde to pokaże ![]() Za karpia płaciłam 16zł, a te mniejsze po 8zł. Więc koszt nie jest duży a cieszą. Mam nadzieję że przeżyją..i na wiosne znów odpale oczko wodne ![]() |
|
|
![]() |
|
CYTAT rybki - wszytko zalezy ile jest wody tzn jak gleboko - my mamy okolo 1 m i karasie zimuja bez problemu, liny niestety nie dadza rady, tolpygi okaze sie w tym roku a karp coz powinien przezimowac tylko teraz tak: na zime jak zaczyna oczko zamarzac to styropian do wody ( okolo 50x50 cm)w miare jak nagrubszy i w sumie w srodek rura 100 tka zeby mimo wszystko jakies powietrze sie dostawalo oczywisice nie karmimy rybek przez ta rura ![]() jak ktos ma inne sposoby to prosze podac a jesli nie masz faktycznie co z nimi zrobic to pisz pozdr U moich rodziców karpie i karasie bez problemu zimowały w oczku, tylko trzeba pamiętać o powietrzu ![]() Dorii |
|
|
![]() |
|
słome tez mielismy w oczku ale pozniej odatawiona zostala na rzecz styropianu choc ( jak pamietam ) swoje zadanie spelnila przy czym jesli nie masz dostepu do wiekszego kawalka styropianu to daj znac cos sie zalatwi
pozdr anioly sa cale zielone |
|
Dołączył: 20 Lut 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
W res galu do oczka kupilismy lampe elektryczną z napowietrzaczem za 150 zł, podłaczasz pod wyłącznik czasowy tak że działa 6 godzin,6przerwy i tak wkółko. Ryby żyją a obecnie jest pod 200 w oczku
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
![]() |
|
ciut postudiowałem co i jak w tym temacie na forach i nie tylko wyczytałem że to ciut może pomóc http://allegro.pl/przerebel-styropianowy-oczko-oczka-wodne-staw-wwa-i1258510113.html styropian z rurą w środku w sumie też jest dobrze oceniany
![]() ps.wyskakuje spam :/ wpisz w allegro (PRZERĘBEL STYROPIANOWY) i znajdziesz "Wilki nie przejmują się tym , co myślą o nich barany" |
|