|
![]() |
|
CYTAT Kler jest dużo gorszy niż związki zawodowe, ma przywileje emerytalne, ulgi podatkowe, komisja majątkowa, etaty w szkołach, kapelani w wojsku. Za to wszystko my płacimy. Ile godzin w tygodniu pracuje ksiądz? A ma etat w szkole plus taca, kolęda, itp itd. Skarbówce oczywiście zadeklaruje że ledwo na chleb zarobi. Rydzyk przy akcji ratowaniu stoczni zakosił z min. 10 razy więcej niż sumy przy aferze Rywina, i co? I nic, gościu stoi ponad prawem, nikt go nie ruszy. Czy wiecie w ogóle że w Polsce jeśli chodzi o ilość posiadanych gruntów to zaraz po państwie jest Watykan? Obcy kraik z dalekiej Italii. Tak lubicie teksty o tym ile w Polsce ma \"judeopolonia\", ja idę o zakład że katabasy mają jednak więcej. Wystarczy skrytykować kościół a już ktoś nazwie cię komuchem. Ale co to za różnica czy doi nas Moskwa jak w PRL czy Watykan jak teraz? Jeden ch.j, obcy kraj doi nasz majątek narodowy... Racja, zgadzam sie ze jest zle, bo zawsze wychodze z zalozenia ze moze byc lepiej, ale chodzi mi bardziej o skale problemu: "Liczba księży diecezjalnych: 22 640 (z czego 21 225 przebywa na terenie Polski a 1415 poza krajem) Liczba księży zakonnych: 5365 Liczba sióstr zakonnych: 23 939 Alumni diecezjalni: 4736 Alumni zakonni: 2051" I prosilbym o nie wrzucanie zakonikow i ksiezy do jednego worka, gdyz roznica jest kolosalna. "liczba nauczycieli zajmujących się bezpośrednio dydaktyką zmniejszała się nieznacznie - z 431 tysięcy do 418 tysięcy." http://www.se.pl(...)453.html http://www.adiaf(...)panstwa/ To tyle tak na szybko, wg mnie wymienione przeze mnie problemy sa duzo wiekszy niz to ze ksiadz na lewo dorobil sie tu czy tu, Taca, koleda? W jak wielkiej wysokosci ich wspierasz ze tak Cie to boli? Wracajac do tematu- nie wspieram WOSP, wiec nie wypowiadam sie nigdy negatywnie, bo cel jest szlachetny i efekty widoczne. To samo zalaczyl bym do tacy i koledy, lub innej formy wspierania fisnansowego kosciola. Odchodzac troche od tego: dlaczego kosciol na zachodzie przezywa teraz ogromny kryzys, w krajach ktore uchodzily za katalickie? Bo byl bezposrednio dotowany przez kosciol, komunisci to samo chcieli wprowadzic w Polsce- bezposrednie pensje dla ksiezy- odrzucil to jednak swego czasu kard. Wyszynski. Przywileje koscielna, sa przewrotnie najwiekszym problemem samego kosciola... |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
CYTAT Taca, koleda? W jak wielkiej wysokosci ich wspierasz ze tak Cie to boli? Mnie boli jedynie że kk nie jest utrzymywany ze składek wiernych tylko GŁÓWNIE z budżetu tego niby-świeckiego państwa : ![]() Źródło CYTAT Odchodzac troche od tego: dlaczego kosciol na zachodzie przezywa teraz ogromny kryzys, w krajach ktore uchodzily za katalickie? Myślę że wina postępu, w tych czasach coraz trudniej tuszować przekręty i zamiatać afery pod dywan, coraz więcej ludzi widzi że księża niczym się nie różnią od polityków. Władza i kasa, tylko to się liczy. CYTAT Przywileje koscielna, sa przewrotnie najwiekszym problemem samego kosciola... Myślę że ten problem da się zlikwidować ![]() Kwestia czasu ![]() *Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów* /Stanisław Lem |
|
|
![]() |
|
CYTAT Myślę że ten problem da się zlikwidować ![]() Kwestia czasu ![]() Czas czasem ale weź tu znajdź tak odważną opcję polityczna nie będącą zarazem lewackim szambem. Nawet SLD nie ruszyło tej kwestii a miało okazję. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
![]() |
|
CYTAT ...coraz więcej ludzi widzi że księża niczym się nie różnią od polityków. Władza i kasa, tylko to się liczy. Tu bez wątpienia dotykamy cale jądro problemu. Nie wolno traktować księży jako świętość- bo to nie prawda, to są ZWYKLI LUDZIE- znajda się i ci dobrzy i ci źli. To problem ludzkości. Zgadzam się w 100 % CYTAT Myślę że ten problem da się zlikwidować ![]() Kwestia czasu ![]() Myślę ze bardziej polityka który będzie umiał ta rażącą niesprawiedliwość społeczną wyrównać na każdej niwie (choć wiadomo ze sprawiedliwości w 100 % nie osiągnie się nigdy, ale można, a nawet trzeba iść w ta stronę). Ale ze takiego nie widać, wiec niestety to kwestia czasu(ile jeszcze?!), a rozwiązania są prostsze niż się to większości wydaje. |
|
|
![]() |
|
CYTAT a rozwiązania są prostsze niż się to większości wydaje. Tylko trzeba tego chcieć a okupująca Polskę władza tego nie chce bo sama jest uwikłana w różne układy i pajęczyny. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
![]() |
|
Coś czuję że na wiosnę ktoś przeskoczy znowu płot i sie zacznie.
Gdzie człowiek nie popatrzy tam przekręt goni przekret a pamiętam jak Balcerowicz mówił przyciśniemy pasa przez 5 lat i będziem dobrze, teraz kużwa w pasie dziórek brak a jest gorsze bagno. ![]() Jakim my polacy jesteśmy durny narodem, dopiero jak mamy bat na dupie zaczynamy mówić jednym językiem. POSIADANIE WŁASNEGO ZDANIA NIE JEST ŻADNYM PRZESTĘPSTWEM. |
|
|
![]() |
|
To ze wosp nie jest narazie opodatkowany ale czytalem ze ma byc wiec zeby jurek mogl cos oddac szpitalom i biedakom bedzi musial placic podatek co wedlug mnie jest bez sensu...
|
|