|
![]() |
|
Dobra tylko idz i spytaj kiedy masz sie zglosic po odbior, zawsze powiedza "prosze przyjsc za 2 tygodnie". Z tego co pisze mi w prawku zrobili je w tydzien, ale nie bede latac po tygodniu i pytac czy jest skoro mowili ze bedzie za 2 i wrocic zgaszona. Mi az tak nie zalezalo by je miec na juz, wiec przyszlam wtedy kiedy powiedzieli.
|
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
CYTAT nessie, chyba sobie żartujesz? 5 dni po egzaminie masz do odbioru prawo jazdy? ![]() około tygodnia czasu \"idą\" dokumenty z WORD do Starostwa. Jak zapłaci się po egzaminie za prawo jazdy, to po otrzymaniu dokumentów od razu produkują prawo jazdy, a trwa to również około tygodnia, więc nie wiem skąd Ci się 5 dni wzięło ;) Tak mówią, ale znam to od całkowicie innej strony ![]() mój brat(pol roku temu) i siostra (rok temu) odebrali po 5 dniach roboczych. Wyświetla się status "do odebrania" i idziecie po prawko. A piszę tak, dlatego, że wiem, że czasami bardzo przydaje się dodatkowy kierowca, więc po co czekać dłużej? Niektórym bardzo zależy. Ona234 - ale kto mówi o łażeniu i pytaniu? Jesteśmy w dwudziestym pierwszym wieku. Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. |
|
|
![]() |
|
Ja zaplacilam zaraz po powrocie z egzaminu by miec spokoj. Jak komus bardzo zalezy to niech idzie po paru dniach, a mi nie zalezalo to sobie poczekalam az ten tydzien dluzej i nie sprawdzalam nic na internecie
![]() |
|
|
![]() |
|
co do płatnośći to jest zależne od starostwa. Np. w Nisku mozna zapłacić przy odbiorze a w Stalowej przed zamówieniem prawka musi być wpłata. Na prawku trzeba czekać jakieś 2 tygodnie. Jak jest podany nr kom. na wniosku to wysyłają sms że można przyjść po dokument.
|
|
|
![]() |
|
2 stycznia miałam egzamin,
8 mój wniosek został przyjęty (wg. informacji na stronie Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych), jakiś tydzień później otrzymałam pismo, że nie zarejestrowano wpłaty i brak ten należy uregulować w ciągu 7 dni, inaczej sprawa zostanie pozostawiona bez rozpoznania. 21 stycznia poszłam zapłacić i przedstawić w Wydziale Komunikacji kwit wpłaty, a pani powiedziała, że prawko jest gotowe do odebrania. Zostało wydane 14 stycznia (wg. daty podanej na "plastiku" w punkcie 4a ), mimo braku wpłaty. |
|
|
![]() |
|
Ja egzamin miałam w czwartek, dzisiaj pani z wydziału komunikacji zadzwoniła, że dotarły moje dokumenty i żebym kase wpłaciła. Więc zapłaciłam i na miejscu dowiedziałam się żeby dzwonić do wydziału komunikacji dwa tygodnie po egzaminie.
![]() |
|
|
![]() |
|
ja sprawdzałam sobie na stronie internetowej www.kierowca.pwpw.pl kiedy doszły papiery z WORD-a do wydziału i kiedy został wydany.
|
|
|
![]() |
|
do niechcemisie : miałaś szczęście
![]() |
|
|
![]() |
|
CYTAT do niechcemisie : miałaś szczęście ![]() Ach takie buty! No to teraz rozumiem dlaczego tak jest, a kasę tak jak napisałam wpłaciłam 21-go i od razu odebrałam gotowe. Zastanawia mnie jeszcze fakt, dlaczego druczek miał oryginał i 3 kopie, a ja nie dostałam ani jednej. Przecież jako osoba wpłacająca jakiekolwiek pieniądze za cokolwiek, powinnam chyba otrzymać dowód wpłaty. |
|
|
![]() |
|
niechcemisie: i co byś z tym druczkiem zrobiła?
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
A czasem się przydają rachunki, paragony, dowody wpłaty... jak trzeba np. rodzicom udowodnić, że się na bzdury nie wydało tylko naprawdę poszło i zapłaciło.
|
|
|
![]() |
|
CYTAT do niechcemisie : miałaś szczęście ![]() Jestem w podobnej sytuacji - w zeszłym roku zdałem C+E i nie chciałem wyrabiać blankietu prawa jazdy do czasu aż uzyskam świadectwo ukończenia kursu na przewóz rzeczy bo go też wbijają do prawka a bez niego nie można jeździć zarobkowo. Papiery z WORDu leżały sobie więc spokojnie w wydziale kom. Okazało się że starostwo bez pytania się mie o zdanie wyrobio mi blankiet, którego nie chciałem. Ja za niego nie zapłacę bo w niedalekim czasie będe wyrabiał pełnowartościowy dokument z wpisem dot. kwalifikacji (kurs na przewóż rzeczy - wpis w ostatniej kolumnie) I co mi teraz zrobią - napisałem im maila dość mocnego, niech wiedzą co o nich myślę a to prawko niech sobie wrzucą do niszczarki albo wyślą tuskowi. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
![]() |
|
No to Kosmal przykoksiłeś
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
CYTAT No to Kosmal przykoksiłeś ![]() ![]() ![]() Po pierwsze do tej pory zawsze trzeba było najpierw zapłacic żeby ci wyrobili prawko a po drugie po zdanym egz. zaznaczałem w WORDzie że nie chcę blankietu. Tłumaczą się że niby jakaś tam ustawa się zmieniła - to niech se ku.wa ustawodawca płaci za swoje pomysły. W przypadku mojego starostwa takich osób jest więcej (kat. CDE) co mają na siłę wyrobione prawko bez wpisów dot. kwalifikacji na przewóz osób/rzeczy. Starostwa się pospieszyły bo można kasę z ludzi zedrzec a wiedzą, że za kilka tyg. i tak trzeba wyrabiac pełnowartościowy blankiet. Czyżbyś był pracownikiem jakiegoś urzędu? Co do domków - nigdy nie słyszałem żeby ktoś komuś bez pytania się o zgodę wszedł na działkę i budował mu dom czy tego chce czy nie ![]() "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
![]() |
|
CYTAT A czasem się przydają rachunki, paragony, dowody wpłaty... jak trzeba np. rodzicom udowodnić, że się na bzdury nie wydało tylko naprawdę poszło i zapłaciło. To aż takich masz rodziców? ![]() Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. |
|
|
![]() |
|
CYTAT Po pierwsze do tej pory zawsze trzeba było najpierw zapłacic żeby ci wyrobili prawko a po drugie po zdanym egz. zaznaczałem w WORDzie że nie chcę blankietu. Tłumaczą się że niby jakaś tam ustawa się zmieniła - to niech se ku.wa ustawodawca płaci za swoje pomysły. W przypadku mojego starostwa takich osób jest więcej (kat. CDE) co mają na siłę wyrobione prawko bez wpisów dot. kwalifikacji na przewóz osób/rzeczy. Starostwa się pospieszyły bo można kasę z ludzi zedrzec a wiedzą, że za kilka tyg. i tak trzeba wyrabiac pełnowartościowy blankiet. Czyżbyś był pracownikiem jakiegoś urzędu? Co do domków - nigdy nie słyszałem żeby ktoś komuś bez pytania się o zgodę wszedł na działkę i budował mu dom czy tego chce czy nie ![]() No tak, masz rację, muszę być pracownikiem urzędu, żeby dziwić się, że dokumenty po egzaminie nie są podstawą do wyrobienia prawa jazdy, tylko trzeba pytać właściciela czy aby na pewno tego chce ![]() ![]() W WORDzie mogłeś zaznaczać, ale to nie WORD produkuje prawka jak wiesz ![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
CYTAT A czasem się przydają rachunki, paragony, dowody wpłaty... jak trzeba np. rodzicom udowodnić, że się na bzdury nie wydało tylko naprawdę poszło i zapłaciło. CYTAT To aż takich masz rodziców? ![]() Lepiej zapytaj co takiego zrobiłam, że musiałam pokazywać swego czasu paragony. A uwierz... zrobiłam, bo jeśli musieli za mnie kilka razy płacić po kilka stów, bo nie zapłaciłam za to na co dostałam, to woleli mieć kwity i spokój. Głupi wiek, głupie pomysły, wydoroślałam, ale różne rzeczy się przytrafiają jeśli chodzi o wpłatę pieniędzy na konta, głównie za sprawą pomyłek a często i lenistwa pań w punktach wpłaty i lepiej mieć dowód na to, że się zapłaciło, bo jak inaczej udowodnisz, jeśli pieniądze nie dotrą? A tak jest dowód choćby na to, że podało się poprawny numer konta i to ktoś wbijający numer się pomylił, a gdzieniegdzie czasem trzeba udowodnić też datę dokonanej wpłaty. |
|