|
![]() |
|
mirek777
W spółdzielni od lat funkcjonuje "stary układ", który przez swoje zaniedbania, arogancję doprowadził do odejścia 3 bloków do wspólnot. Obecne działania Prezesa tylko ten układ wzmocniły i mogą zakończyć się odwołaniem ... Prezesa, ale to był jego wybór! @@@ |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
@@@ |
|
|
![]() |
|
mirek777
Poza tym mobilizowanie ludzi poprzez kłamstawa, obietnice - które będą niekorzystne dla innych mieszkańców np. kredyty dla bloków z Niska, gdzie lokatorzy już nie płacą i średnie zadłużenie na osobę wynosi ponad 2000 zł nie są żadnym powodem do uznania tego za wyczyn godny pochwały ... Kto i z czego będzie więc spłacał te kredyty??? z bloga http://www.sbm.blog.pl/ "zasada jest jedna – najpierw trzeba mieć plan jak to racjonalnie i najbardziej efektywnie przygotować, żeby ocieplić jeden blok, a innym spółdzielcom nie odczuli z tego powodu negatywnych konsekwencji finansowych." "Natomiast działania obecnego Prezesa są takie: ocieplać teraz i już (mimo wszystko), a jak to później pospłacamy, to się potem zastanowimy." "kredyt, jeżeli był zabezpieczony nie na tej ocieplanej nieruchomości, a jedynie ogólnie na majątku Spółdzielni (czytaj: rachunkach bankowych) musi być przecież spłacony, bo bank jest komercyjną spółką, która nie jest instytucją charytatywną." @@@ |
|
|
![]() |
|
Misia - wyraźnie widać po postach i po charakterze ich pisania, że ktoś z Twojej rodziny znajomych był w Radzie Spółdzielni lub mieszkasz w bloku, który odszedł do wspólnoty.
Wiem, że osoby ze wspólnot mają prawo być w Radzie i to jest chore prawo - i tutaj zaznaczam, że nie ważne kim i jacy byli i jaka jest nowa Rada, po prostu jest to chora sytuacja. Piszesz tak o tych kredytach ale żeby zaciągnąć kredyt, muszą się zgodzić również wszyscy mieszkańcy danego bloku mający prawo własności. Nie jestem zwolennikiem J. Zarzecznego i wolałbym kogoś innego na tym stanowisku ale niektórych rzeczy, które piszesz nie da się czytać. Skąd moja pewność, że jesteś powiązana ze stroną wspólnotową ? Mianowicie charakter pisania, oparty na samych emocjach. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
|
A czemu mieszkańcy z prawem własności mają się nie zgodzić. Przecież oni też mają niesamowite długi czynszowe. No to niech im ocieplą a inni niech za nich zapłacą. Zanim prezes się obudzi to ich długi trzeba będzie umorzyć bo sam prezes o tym zdecyduje. Pracownicy to, pewnie jak wszędzie mają g.... do powiedzenia. A jak by chciał ktoś sprawiedliwie to wynocha -> jak Rada Nadzorcza.
|
|
|
![]() |
|
Zastanówcie się nie kto był w Radzie, tylko jakie miał wykształcenie i doświadczenie w spółdzielczości. W Radzie byli też ludzie, którzy mieszkali w budynkach wspólnot ale nie byli właścicielami ani członkami Wspólnot. Płacili kosmiczny czynsz, jeden przez spółdzielnię do wspólnoty a drugi dla samej spółdzielni (nikt z pozostałych członków takich podwójnych opłat nie płaci). Więc kto miał większy wkład w utrzymanie tej Rady.
Rachunek prosty, tylko trzeba chcieć wykonać dodawanie. Szacunek dla Misi niezależnie kim jest. Jest przebojowa. |
|
|
![]() |
|
Dydo - a myślisz, że dlaczego blok 80 nie jest ocieplany i kilka innych też ? Ludzie się po prostu na kredyt nie zgadzają i tyle. Nie zależy to więc od samej Rady.
Nie znam ludzi z obecnej Rady i nie znałem osobiście z poprzedniej ale z jednego się cieszę, że nie ma ludzi ze wspólnot, bo dlaczego mają być Ci co się wyłączyli ze spółdzielni ? Nie pasowało im bycie w spółdzielni i się wyłączyli i dalej chcą mieć coś do gadania w sprawach spółdzielczych ? Dydo - przebojowość o niczym nie świadczy. Misia - jak widzisz nieprawidłowości w wyborach itp. to walcz dalej i za to szacunek ale z drugiej strony nie broń ludzi ze wspólnot bo dla mnie powinni stracić członkostwo w spółdzielni (wiem, że mogą być i nikt im nie może zabronić ale to nie jest w porządku). Piszecie, że ten zarząd to stary układ, to doprowadźcie do zmiany i nowych wyborów odpowiednich ludzi ale nie ze wspólnot. W tym życzę powodzenia. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
|
CYTAT Jeśli to prawda to osoby niezamieszkałe w zasobach spóldzielni nie powinny być członkami Rady Nadzorczej,może prezes zabardzo komuś nacisnoł na odcisk. ![]() Przypominam, że niezależnie czy ktoś jest członkiem czyjejś rodziny, czy nie, wybory do Rady odbywają się tak samo, a więc kto ma najwięcej głosów wchodzi. A ta osoba była w ubiegłym roku bezkonkurencyjna. Poza tym ma swoje mieszkanie i jest jak najbardziej członkiem SBM. (przypominam o równym traktowaniu członków). |
|
|
![]() |
|
W odpowiedzi dla Dydo informuję, że osoba o której pisała ew62cia jest licencjonowanym zarządcą nieruchomości i nie tylko, ale to jest najważniejsze. Jakoś nie przeszkadzało nikomu, że inni członkowie RN byli na przykład współmałżonkami pracowników i nie mieli nawet odpowiednich kwalifikacji (no chyba, że pisał to sam jeden ze współmałżonków, -> tu rozumiem samozadowolenie)
|
|
|
![]() |
|
W odpowiedzi dla Inhabitanta. Przecież Ty już miałeś swój czas w tej spółdzielni i nic nie zrobiłeś.
|
|
|
![]() |
|
Ludzie ze wspólnot to tylko z Poniatowskiego 88 a oni płacą za części wspólne więc są i będą do końca życia związani ze spółdzielnią. Ustawa o SM się kłania. To wszystko należ rozwiązywać na drodze polubownej. W radzie winni być przedstawiciele wszystkich nacji budynków w SBM a teraz będzie żądzić tylko Nisko (jakie oni mają predyspozycję oprócz tego, że w Radzie już byli.
|
|
|
![]() |
|
Nie jestem ani członkiem spółdzielni czy wspólnoty więc nie rozumiem jak mój czas minął ale...ok coś musiałem przeoczyć w swoim życiu.
|
|
|
![]() |
|
Jak cię w ogóle ktoś pytał o kredyt na Poniatowskiego 80 to musiałeś być członkiem SBM
|
|
|
![]() |
|
Czy ja gdziekolwiek napisałem, że ktoś się akurat mnie pytał ? Ja wiem tylko z pewnych źródeł jak sprawa wygląda. W 80 jest kilkadziesiąt mieszkań z prawem własności + właściciele lokali(sklepów). Wystarczy, że nie zgodzi się jedna osoba i SBM nie będzie mogła wziąć kredytu.
Dlatego nie rozumiem Misi, bo poprzednia Rada zezwalała na kredyty i w przypadku 80 i kilku innych bloków możliwość zaciągnięcia kredytu została zablokowana nie przez RN ale przez MIESZKAŃCÓW. Dlatego nie bronię poprzedniej RN, ani nie jestem zwolennikiem nowej. Po prostu spoglądam na całą sytuację i wyrażam swoje zdanie na ten temat. |
|
|
![]() |
|
dydo
Dziękuję! //(^_^))) @@@ |
|
|
![]() |
|
Inhabitant
Lubię konkretne sytuacje więc: 1. nie manipuluj przez osobiste wycieczki w stosunku do mnie (to nie uda się ani Tobie, ani nikomu innemu - szkoda fatygi ![]() 2. "niektórych rzeczy, które piszesz nie da się czytać" - napisz konkretnie o co Ci chodzi i jeśli piszesz w swoim imieniu to używaj zwrotu "ja nie mogę czytać" 3. bądź choć trochę dociekliwy, zajrzyj do statutów, regulaminów innych spółdzielni, tam są określenia: członkowie zamieszkujący i niezamieszkujący w spółdzielni, i wszyscy traktowani są równo, bo tak stanowi prawo, a to co się dzieje w tej spółdzielni w stosunku do członków mieszkających we wspólnotach to typowa ustawka 4."w przypadku 80 i kilku innych bloków możliwość zaciągnięcia kredytu została zablokowana nie przez RN ale przez MIESZKAŃCÓW" - i tu jest cały paradoks z kredytami; ci co go wzięli, mając nawet długi mogą spać spokojne ![]() ![]() Z wielu już wypowiedzi - na Walnym, w prasie - jasno wynika, że Rada nie godziła się na dalsze takie postępowanie z kredytami, ale to Zarząd nalegał i wmawiał mieszkańcom, że chce coś robić, a Rada utrudnia ... @@@ |
|
|
![]() |
|
Wspaniale!
Ponad 2000 wejść w ciagu kilku dni! ![]() A więc temat interesujący i potrzebny! Bedą kolejne informacje, ale zapraszam też do rozmowy! Tymczasem miłej niedzieli wszystkim! ![]() I nie zapominajcie o blogu http://www.sbm.blog.pl/ @@@ |
|
|
![]() |
|
Jak Wam mija weekend Kochani?
Żeby wejść w nowy tydzień w bardziej optymistycznym nastroju proponuję wizję nowej SBM: ![]() 1. Prawo jest przestrzegane przez wszystkie organy spółdzielni, a ich przedstawiciele nie nakłaniają członków do jego naruszania pod żadnym pozorem (żadnych nierealnych i niesprawiedliwych obietnic). 2. Wszyscy członkowie spółdzielni są równo traktowani. 3. Dłużnicy spłacają swoje długi. 4. Kredyty obciążają konkretne bloki, a nie wszystkich spółdzielców. 5. Czynsze nie wzrastają, bo spółdzielnia zaczyna obsługiwać mieszkańców w stylu zarządczym (tak jak wspólnoty). 6. Wszystkim chętnym blokom udziela się pomocy w przekształcenie się we wspólnoty - będzie taniej, lepiej, szybciej we wszytkich działaniach. ![]() To wszystko jest możliwe, ale "stary układ" i "nowa - stara Rada" muszą odejść ze spółdzielni w niebyt!!! Moderowano przez: kamil 4 posty pod sobą.
@@@ |
|
Dołączył: 2 Lis 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Misia, normalnie to byłby Neverland
![]() Ale może powoli coś ludzie zrozumieją. Poczytają, posłuchają, pooglądają i może w końcu nasza utopia stanie się rzeczywistością ![]() ![]() A póki co: www.sbm.blog.pl |
|
Dołączył: 3 Lut 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Jakie to by było piękne!
Wyobraźcie sobie, że pewnego pięknego dnia znjdujecie w swojej skrzynce kompletne rozliczenie bloku z wypisanym krok po kroku na co poszły pieniążki z czynszu. Nawet w najśmielszych snach nie pojawiała się taka wizja. Ale w takim razie ci "fachowcy" z zasobów spółdzielnianych nie mogliby sobie cenić swojej roboty w dowolny sposób bo w rachunkach byłoby widać, a tak ... PS mnie to w... kto jest w radzie nadzorczej czy kto jest prezesem, najważniejsze jest to żeby rada kontrolowała prezesa i jego poczynania. Ufaj i sprawdzaj zawsze mnie uczono! |
|
|
![]() |
|
Dzień dobry szanowni czytelnicy posta!!!
Dzisiaj w nieco żartobliwym nastroju budzimy mieszkańców spółdzielni, aby wreszcie zaczęli zabiegać o swoje domy, nie pozostawali obojętni na przejawy łamania prawa, niesprawiedliwość i manipulacje służące tylko określonym grupom. Miłego dnia! @@@ |
|
|
![]() |
|
@ buurek
Bardzo ważne jest to, kto jest w radzie nadzorczej i kto jest prezesem. Zgadzam się natomiast, że najważniejsze jest to, żeby rada kontrolowała prezesa i jego poczynania. I tak postępowała rada, ale prezes poskarżył się do mieszkańców, że rada "utrudnia" mu działania, mieszkańcy uwierzyli w te kłamstwa, niesprawiedliwe obietnice i odwołali ich na IV Walnym ![]() @@@ |
|
|
![]() |
|
Z dzisiejszego bloga: http://www.sbm.blog.pl/
O tym jak Prezes wywiadów udzielał ... 6. Prezes mówi/pisze, że dzięki tak dużej frekwencji walne było reprezentatywnym głosem członków SBM ![]() - W naszej Spółdzielni jest blisko 2500 członków. Reprezentatywna grupa z wszystkich członków to byłaby wtedy, gdyby Pan z tych wszystkich 2500 nazwisk losowo wybrał 10%. Te pielgrzymki po osiedlach, które Pan uskuteczniał przed Walnym, na których Pan opowiadał, że nie może się z Radą dogadać, to nie było losowe zapraszanie członków na Walne. Losowo, tzn. bez żadnego klucza wyboru, czyli nie tak jak u nas, że tylko tych, którym Pan blok ocieplił i jednocześnie wmówił nieprawdę, że Rada to ocieplenie utrudniała. To była taka spółdzielniana wymiana towarowa – ja ociepliłem, to wy przyjdźcie lub jak przyjdziecie, to ja wtedy zrobię plac zabaw. Te 230 osób na IV WZC, to były te osoby, które chciały przyjść lub musiały przyjść. A reszta została w domach, czyli jakieś 90% członków. Nie ma to nic wspólnego z reprezentatywnością i nigdy mieć nie będzie, bo na każde Walne przychodzą tylko Ci członkowie, co chcą przyjść lub chcą coś osiągnąć. @@@ |
|
|
![]() |
|
Przykre jest to, że za nasze pieniądze spółdzielnia organizuje igrzyska tylko po to, żeby mieć posłuszną Radę, sprawdzoną w poprzednich kadencjach
![]() Osobiście nie byłam na tym zebraniu, ale w zawiadomieniu były tylko jakieś mało ważne sprawy, nikt nie mówił, że chcą znowu odwoływać tych ludzi. Odwołać to należy ten nieudolny Zarząd, który daje kredyty tym z Niska co nie płacą, a nam tylko patrzeć jak podniosą opłaty. |
|
|
![]() |
|
Misiu z tego co piszesz wynika że obecne wybory do Rady Nadzorczej odbyły się niezgodnie z prawem, po konsultacji z prawnikami skierujcie te nadużycia Zarządu do sądu niech sąd orzeknie kto ma racje i po sprawie.
POSIADANIE WŁASNEGO ZDANIA NIE JEST ŻADNYM PRZESTĘPSTWEM. |
|
|
![]() |
|
Wszyscy znamy juz te żale jak to żle postapili obecni na IV WZC członkowie głosując tak a nie inaczej , Bedzie nastepne V WZC zagłosują ponownie lepeij czy gorzej. Sytuacja jest taka a nie inna jest nowa rada stara ze wspólnot pogoniona i trzeba sie z tym pogodzić a nie ujadać jaka to krzywda sie stała wspólnocie że nie nadzoruje spółdzielni od której odeszła bo tak jej żle w niej było.
|
|