|
![]() |
|
Piekne zdjecie kierkarta ...a to z ta żmija pozerajaca zabe to jest juz klasa .
Kiedys opisywalem na SM nie istniejaca juz linie Leśnej Kolejki Wąskotorowej Lipa - Biłgoraj . Tu na fotkach mostek na rzece..po nim kiedys jezdziła ta kolejka ![]() ![]() |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
Mariusz zdjecia przepiękne miałam okazję zapoznać się z całą historią kolejki Leśnej i istnieja dalekie plany
odbudowy jej. |
|
|
![]() |
|
Plany sa..bardzo odległe niestety i z tego co wiem to..cięzko bedzie z ta odbudowa . A szkoda . Dobrze ze choc udało sie nie zniszczyc taboru ktory stoi w Janowie lubelskim
|
|
|
![]() |
|
No kupili lokomotywe chyba 2 lata temu i co z tego..nic . Stoi gdzies tam i rdzewieje . a co to obiekt naTtwojej fotce ??
|
|
|
![]() |
|
Remiza Ochotniczej Straży Pożarnej
|
|
|
![]() |
|
Gdzie ona sie znajduje ta remiza ??
Tu na fotce strażnica OSP w Ciechocinie ( Lasy Janowskie ) .Tu strażacy mieli swój posterunek w latach 1968-1980 ![]() |
|
|
![]() |
|
CYTAT Piekne zdjecie kierkarta ...a to z ta żmija pozerajaca zabe to jest juz klasa. Żabę na tamtym zdjęciu trzyma zaskroniec. ![]() |
|
|
![]() |
|
CYTAT Chyba sonie zartujesz ..na stronie Krainy Dolenego Sanu to jest żmija jak cholera a nie jakis smieszny zaskroniec . Tak jak i na mojej fotce ...zapewniam Cie ze gdy spotkasz na swojej drodze zmije a nei zaskronca odrazu zobaczysz rozniece . No luzik..przecierz nie będę sie bił z Toba. Po prostu zaskroniec ma żółte plamy za uszami jak ten obok żaby. Każde zwierzę w zależności występowania zmienia kolorystykę aby sie dostosować, natomiast szczegółów, które je wyróżnia nie jest w stanie zmienić. Po drugie, zdechłe zwierzę, leżace kilka godzin na nagrzanym asfalcie jest wstanie zmienić wszytsko;) Ale uważaj bo czy to żmija czy zaskroniec i tak może ugryść Cię tylko z róznym skutkiem. Więc lepiej myśl, że wszystkie to żmije;). Pozdrawiam |
|
|
![]() |
|
Ja do zywych nie podchodze nawet ;)..wiem czym to grozi
|
|
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
Jutro tez jade w las rowerem ( chyba rusze na Janów lubelski )..tylko ze jak sie rozpedze to chyba sie nie zatrzymam na grzybki .
|
|
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
Proponuje jechać na "starodrzew w Lipie" droga na I poligon "kocie łby" na zakrecie jak kończą sie "kocie łby" nie skręcać w prawo na poligon tylko prost w leśną smuge. Rowerem tam raczej nie przejedziemy trzeba prowadzić (okolo 500m) ale naprawde jest na co popatrzeć " troche strasznie" poza tym uwaga jest tam rezerwat orła . Pare lat temu był gniazdo co cierpliwi moli go tochę popodgladać nie wiem jak jest teraz.
|
|
|
![]() |
|
Ok. poza orłem jakieś zdjęcia lub szczegóły czego tam się bać bo często obok jadę ...więc nie widzę problemu aby tam się udać.
|
|
|
![]() |
|
No ale jesli to jest na poligonie..to chyba wstep wzbroinony . Co prawda mieli w ciagu 2 lat zlikwidowac ten poligon ale cos ucichla ta sprawa i chyba poligon jest dalej .
Tez czesto tamtedy jezdze . |
|
|
![]() |
|
Najlepsze jest to że każdy zawsze obok tego jedzie a i nawet niewielu mieszkańców Lipy wie że jest coś takiego
![]() Poza tym każdy zachwyca sie stroną prawą (patrząc od ST) a po lewej też jest ciekawie i z wykrywaczem można połazic i zawsze coś sie znajdzie szcególnie w okolicach Brzózy (tylko na starych mapach) |
|
|
![]() |
|
CYTAT Proponuje jechać na \"starodrzew w Lipie\" droga na I poligon \"kocie łby\" na zakrecie jak kończą sie \"kocie łby\" nie skręcać w prawo na poligon tylko prost w leśną smuge. Rowerem tam raczej nie przejedziemy trzeba prowadzić (okolo 500m) ale naprawde jest na co popatrzeć \" troche strasznie\" poza tym uwaga jest tam rezerwat orła . Pare lat temu był gniazdo co cierpliwi moli go tochę popodgladać nie wiem jak jest teraz. Można prosić o dokładniejsze informację jak dotrzeć do miejsca, które opisujesz. Chodzi o ten starodrzew. Nigdy tam nie byłem i nie wiem nawet gdzie są te kocie łby. Może udało by się wrzucić jakąś mapkę z zaznaczonym tym właśnie miejscem... |
|
|
![]() |
|
Mariusz masz bardzo stare wiadomosci poligon jest w całkowitej likwidacji.
Zaczeli od Radomysla,Antoniowa tera Lipa Maly poligon do brzózkiej drogi i od brzóskiej drogi duzy poligon od ireńskiej drogi.Tam ktoś za wojsko rozwiazał problem bo jakiś gamoń podpalil dwa miesiace temu i splonelo 31h przeieknych wrzosowisk i wieloletnich samosiejek. W budowie jest tzw, brzózka droga laczaca odcinek od zbiornika retencyjnego do zaklikowskiej. W przyszlym roku koniec! |
|
|
![]() |
|
arek droga jest prosta w Lipie kolo szkoly wjezdzasz na kocie lby wojskowe jedziesz do konca kocich lbow i droga trawiasta na wprost z lewej bedziesz mial ostoje zwierzyny uwazaj zebys nie wpadl na jakas sarenke!
|
|
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
Czyli mozna normalnie bez obaw jezdzic po tamtych lasach ? Nie wsykoczy mi nagle jakis koles z pepesza w reku i nie bedzie chcial mi mandatu wypisac ??
|
|
|
![]() |
|
mozna ale nie w dni powszednie bo jeszcze wosjko i firmy robia
|
|
|
![]() |
|
CYTAT arek droga jest prosta w Lipie kolo szkoly wjezdzasz na kocie lby wojskowe jedziesz do konca kocich lbow i droga trawiasta na wprost z lewej bedziesz mial ostoje zwierzyny uwazaj zebys nie wpadl na jakas sarenke! Dziękuję za informację, teraz już kojarzę która to droga ![]() |
|
|
![]() |
|
|
|