| 
    
  
    
                 
                  Posty: 761 
    Dołączył: 15 Lut 2009r. Skąd: Ostrzeżenia:   100% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       
      Tylko, pizza z pieca... 
        Nie brakuje kulinarnych fascynatów(ek), przepisów z YouTube... Jak widać „Chcesz udowodnić głupotę feministki, pozwól jej mówić”.  | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 732 
    Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia:   0% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       „Chcesz udowodnić głupotę feministki, pozwól jej mówić”.  | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 179 
    Dołączył: 1 Lis 2012r. Skąd: Wioska Smerfów Ostrzeżenia:   20% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       
      Pizza = Piec + Mąka. 
        O domowym piecu większość może zapomnieć. Jeśli chodzi o mąkę, to tylko włoskie, np: Farina lub Molino Rossetto, obie te mąki typu 00. Kto się boi Gargamela, niechaj zaraz idzie spać !!!  | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 174 
    Dołączył: 10 Marz 2010r. Skąd: Ostrzeżenia:   20% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       CYTAT Pizza = Piec + Mąka. O domowym piecu większość może zapomnieć. Jeśli chodzi o mąkę, to tylko włoskie, np: Farina lub Molino Rossetto, obie te mąki typu 00. Tak oczywiście, na pewno w każdej stalowowolskiej pizzerii robią pizzę z wymienionych przez Ciebie mąk. A jako składniki używają mozzarelli, salami, pomidorów, oregano itp. składników prosto z Włoch. Nooooo, czasami tylko jak braknie a dostawa z Włoch się opóźni to ładują mąkę z tesco (0,90zł/kg), mortadelę z biedronki( 6zł/kg), ser żółty seropodobny (11zł/kg).  | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 179 
    Dołączył: 1 Lis 2012r. Skąd: Wioska Smerfów Ostrzeżenia:   20% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       CYTAT Tak oczywiście, na pewno w każdej stalowowolskiej pizzerii robią pizzę z wymienionych przez Ciebie mąk A co mnie obchodzi z jakiej mąki robią w pizzeriach i co do nich walą ? Większość tych pizz to pomyłka, gdzie napier**la się ser na samą górę, by ukryć co jest pod nim. Temat to, przepis na pizzę. JA wolę kupić dobrą mąkę. Ponieważ moim zdaniem, jak masz ciulowe ciasto, to składniki nie pomogą. Kto się boi Gargamela, niechaj zaraz idzie spać !!!  | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 186 
    Dołączył: 11 Sty 2012r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia:   0% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       
      Składniki ciasta do pizzy 
        półtorej szklanki mąki pszennej pół szklanki letniej przegotowanej wody dwie łyżki oleju roślinnego 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć drożdży świeżych pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)  | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 95 
    Dołączył: 28 Marz 2011r. Skąd: Ostrzeżenia:   0% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       
      A macie jakieś sprawdzone na sosy do pizzy? 
        (poproszę)  | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 480 
    Dołączył: 27 Lis 2012r. Skąd: Ostrzeżenia:   80% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       
      Z ta płytką ciekawy patent, miałem zamawiać u kamieniarza granitową ale w sumie płytka powinna zrobic tą samą robotę. Do takiej płytki niezbędna jest szufla którą łatwo można zrobić ze sklejki, najlepiej grubości 3mm. Widział kto taką sklejkę u nas w markietach?
       
         | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 131 
    Dołączył: 29 Wrz 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia:   0% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       
      Dokładnieka rozgrzana  płytka super piecze ciasto od dołu a blaszka w kuchence lubi przypalić i inaczej oddaje ciepło.
       
         | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 177 
    Dołączył: 22 Lut 2015r. Skąd: Ostrzeżenia:   0% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       
      Ponawiam 
        Jakies sprawdzone przepisy na ciasto i sos ? Życzę powodzenia wszystkim Niech wam się farci Co by się nie działo Na pewno se poradzisz Spełniaj swe marzenia Użyj swojej wyobraźni Niech mocna wiara w siebie Do celu Cię prowadzi  | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 319 
    Dołączył: 11 Marz 2012r. Skąd: Ostrzeżenia:   0% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       CYTAT Ponawiam Jakies sprawdzone przepisy na ciasto i sos ? Po co ponawiasz? Przez 2 lata nic się nie zmieniło, nadal do zrobienia ciasta głównie potrzebna jest mąka i woda.  | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 177 
    Dołączył: 22 Lut 2015r. Skąd: Ostrzeżenia:   0% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       
      Glownie maka i woda, 
        Sa przepisy z dodatkiem mleka lub mleka w proszku , z drozdzami swiezymi lub instant. Albo np tradycyjne ciasto sycylijskie nie ma drozdzy. Ponawiam bi lepsze to niz zakladanie nowego tematu Niewiem czy zauwazyles ale pytam rowniez o sos a nie o samo ciasto. Życzę powodzenia wszystkim Niech wam się farci Co by się nie działo Na pewno se poradzisz Spełniaj swe marzenia Użyj swojej wyobraźni Niech mocna wiara w siebie Do celu Cię prowadzi  | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 247 
    Dołączył: 18 Sty 2015r. Skąd: Ostrzeżenia:   0% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       
      sos na pizze zanim wrzuci się składniki polecam koncentrat pudliszki - jest w słoiczku i z ziołami-można dodoać jeszcze czosnek ale bez też jest dobry jako taka baza na ciasto  
         
       | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 423 
    Dołączył: 3 Paź 2012r. Skąd: Ostrzeżenia:   40% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       
      Jako sos na spód idealny jest keczup Madero w słoiku z biedronki. Niewielki słoik za ok 5 zł. Rewelacja!
       
        STOP gwałcicielom mechaniki ! Klucz dynamometryczny podstawowym narzędziem pracy.  | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 938 
    Dołączył: 9 Sie 2011r. Skąd: Ostrzeżenia:   80% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       
      Boj sie boga keczup na sos do pizzy, współczuje tym co to jedza
       
         | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 24 
    Dołączył: 11 Marz 2009r. Skąd: Ostrzeżenia:   0% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       
      a ja ciasto na pizze robię tak ; 
        300 ml ciepłej wody 50 ml oleju lub oliwy z oliwek 2 dag drożdży 1 płaska łyżeczka soli Drożdże dodaję do wody z olejem, wsypuję sól i dodaję tyle mąki aby zagniecione ciasto miało konsystencję rzadszą niż takie na pierogi. Trzeba bardzo dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto dzielę na 2 części, przykrywam ściereczką i wkładam do lodówki do wyrośnięcia. ok 40-60 minut. Piekę 10-12 minut w temperaturze najwyższej , jaką ma piekarnik. U mnie to 250 stopni.  | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 929 
    Dołączył: 23 Maja 2010r. Skąd: Konto zawieszone  | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       CYTAT Boj sie boga keczup na sos do pizzy, współczuje tym co to jedza Bo z syreny jaki kucharz taki mechanik   Pycha, palce lizać.Moderowano przez: sm Zabronione jest publikoanie 2.2. treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku 
       | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 12 
    Dołączył: 2 Lis 2013r. Skąd: Ostrzeżenia:   0% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       
      (liczba porcji: 4 srednie pizze po 40dag) 
        Składniki: • 1kg mąki pszennej lubella na pizze • 2 czubate łyżeczki soli • 1.5 dag świeżych drożdży • Pol łyżeczki cukru • 4łyżki oleju • 2 szklanki chłodnej wody Wykonanie: Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie, odmierzamy pozostałe składniki: mąke, sól, olej, łączymy je ze sobą i zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 min w temp pokojowej. Dzielimy ciasto na odpowiednie porcje ( ok. 40 dag), a nastepnie formujemy kulki, które pozostawiamy na około 30 min. W temp pokojowej, przykrytej ściereczką. Po tym czasie z kulek formujemy placki na pizze, i smarujemy sosem (przepis niżej) i nakładamy wybrane składniki ( szynka, pieczarki, tuńczyk, kukurydza, itd.). Tak przygotowaną pizze wkladamy do piekarnika nagrzanego do ok. 250 stopni C i pieczemy ok. 12-15 min. Ściereczka którą przykrywasz ciasto na pizze oraz uformowane kulki powinna być zwilżona, aby ich powierzchnia nie uległa wysuszeniu. Sos Koncentrat pomidorowy, woda,olej(3lyzki), zioła(oregano, majeranek, bazylia,czosnek granulowany, sól, pieprze, zioła prowansalskie).  | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 1140 
    Dołączył: 18 Lut 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia:   20% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       Moderowano przez: panna_pina Post nie na temat +20 
       | 
    |
| 
    
  
    
                 
                  Posty: 423 
    Dołączył: 3 Paź 2012r. Skąd: Ostrzeżenia:   40% | 
    |
         
         | 
    |
| 
      
       CYTAT Boj sie boga keczup na sos do pizzy, współczuje tym co to jedza Spróbuj  
      STOP gwałcicielom mechaniki ! Klucz dynamometryczny podstawowym narzędziem pracy.  | 
    |