Dołączył: 7 Gru 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Witam.
Przekopałem troszeczkę forum jednak nic nie znalazłem na temat który mnie interesuje. Chodzi o to że jestem obecnie zameldowany w Stalowej Woli jak i zarejestrowany na bezrobociu (Powiatowy Urząd Pracy) iii mam zamiar przeprowadzić się do Lublina i pracować właśnie tam jednak nie chciałbym się meldować w Lublinie i właśnie tu jest mój problem i pytanie czy mogę podjąć pracę (legalną pracę) w mieście w którym nie jestem zameldowany? a co na to bezprobocie w którym jestem zarejestrowany? muszę dostarczyc im umowę o pracę czy jak? Ale głównie interesuje mnie to czy ogólnie mogę zacząć pracować w mieście w którym nie mam meldunku. Wie ktoś może? ![]() :) |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
:) |
|
|
![]() |
|
Oczywiście że możesz podjąć pracę, po pozyskaniu zatrudnienia zgłoś to do UP i wszystko załatwione. Reszta na głowie pracodawcy.
Powodzenia. |
|
|
![]() |
|
Czyli mogę być zameldowany w Stalowej Woli i pracować w Lublinie "na legalu"
Ok to dobrze. Dzięki. :) |
|
|
![]() |
|
CYTAT Czyli mogę być zameldowany w Stalowej Woli i pracować w Lublinie "na legalu" Ok to dobrze. Dzięki. Możesz być zameldowany w Stalowej i pracować w amsterdamie, co to ma za znaczenie? Jeśli podejmiesz pracę to wysyłasz do UP w Stalowej umowę o pracę i sprawa załatwiona ![]() |
|
Dołączył: 12 Paź 2008r. Skąd: z miasta chyba ;) Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Adres zamieszkania a adres zameldowania może być inny i nic nie stoi na drodze,żebyś mógł podjąć pracę w innym mieście ,w którym nie masz zameldowania
![]() " Kiedy zapada zmrok....pojawiają się strażnicy ... " |
|
|
![]() |
|
Okej,
Dziękuję wszystkim za pomoc ![]() :) |
|
|
![]() |
|
Nie bójcie się wyjeżdżać za pracą, przecież zameldowanie może tu być, to Cię do Stalowej nie przywiązuje. W PUP podajesz tylko datę rozpoczęcia zatrudnienia i firmę, po czym można spokojnie ruszać w świat. Podatek PIT będziesz raz w roku rozliczać w Stalowej, ale to przez net można. Z lekarzami też nie ma problemu, możesz się tam zapisać, dwa razy w roku możesz zmienić lekarza. Zatem powodzenia.
|
|
|
![]() |
|
No cóż w Stalowej Woli jest okropna kicha z pracą.
:) |
|
|
![]() |
|
Rok temu podjęłam pracę w Rze, ponad pół roku dojeżdżając tam i z powrotem kilka dni w tyg., po czym się przeprowadziłam, ale zameldowanie mam nadal w StW. Tak jak mówili poprzedni użytkownicy, wystarczy pójść do PUP'u z umową, żeby wyrejestrowali z listy bezrobotnych - that's all.
|
|
|
![]() |
|
CYTAT Nie bójcie się wyjeżdżać za pracą, przecież zameldowanie może tu być, to Cię do Stalowej nie przywiązuje. (...) Podatek PIT będziesz raz w roku rozliczać w Stalowej, ale to przez net można. Podatek PIT też go do Stalowej nie przywiązuje. Wprawdzie większość podatników rozlicza się w urzędzie skarbowym właściwym dla miejsca zameldowania, ale ustawa podatkowa i formularze PIT mówią o rozliczaniu się w urzędzie właściwym dla miejsca zamieszkania. Zjadł owoc z drzewa poznania i ten smak na zawsze pozostanie mu w ustach. Henry James |
|
|
![]() |
|
W Stalowej mieszkamy z mężem od 7 lat i wynajmujemy mieszkanie. Mąż tu pracuje ale stałe zameldowanie ma w mieście, z którego pochodzi.
Tu mieszkamy, tu pracujemy i tu płacimy podatki. Tu chodzą dzieci do szkół. W pracy pracodawca ma w danych adres stałego zameldowania oraz adres zamieszkania. Urząd Skarbowy warto zmienić tam gdzie się mieszka choćby po to by w razie konieczności odwiedzenia urzędu nie trzeba taki kawał jeździć. Jedynie jeśli kupisz auto to bedziesz musiał pojechać do miejsca stałego zameldowania i tam je zarejestrować. Dziś nawet dowód osobisty możesz wymienić w mieście, w którym mieszkasz gdyż już pomiedzy urzędami prześlą sobie dokumenty a Ty odbierasz nowy tam gdzie masz najbliżej. Dziś mnóstwo ludzi się przemieszcza dlatego czy ślub czy PITy można załatwić tam gdzie się mieszka bez pokonywania kilometrów. |
|
|
![]() |
|
CYTAT Jedynie jeśli kupisz auto to bedziesz musiał pojechać do miejsca stałego zameldowania i tam je zarejestrować Wystaczy do rejestracji pojazdu zameldowanie czasowe w innym miejscu niż stałe zameldowanie. |
|
|
![]() |
|
Ja na przykład pracuje w Katowicach i tylko na weekend wracam do Stalówki. Jestem zameldowany cały czas w Stalowej. Ciekawi mnie ilu z was ma taką sytuację??
|
|
|
![]() |
|
Bezrobotny jest zobowiązany zawiadomić w ciągu 7 dni PUP o podjęciu zatrudnienia, w Stalowej Woli można zrobić to telefonicznie, nie trzeba zgłaszać się osobiście
![]() |
|
|
![]() |
|
Pracować możesz gdzie chcesz, zameldowanie nie jest ważne. Tracą na tym duże miasta, w których większość pracowników to przyjezdni odprowadzający podatki w swoich miastach.
|
|
|
![]() |
|
hej. Ja jestem zameldowana w Rzeszowie ale pracuję w Stalowej Woli na umowę o pracę. Czasem jest trochę zabawy z tymi różnymi adresami, ale biurokracji nic nie poradzisz
![]() |
|
|
![]() |
|
Ja tu z Lublinem mam problem a widzę że są i tacy co i z Katowic przyjezdzają
![]() :) |
|
|
![]() |
|
CYTAT CYTAT Jedynie jeśli kupisz auto to bedziesz musiał pojechać do miejsca stałego zameldowania i tam je zarejestrować Wystaczy do rejestracji pojazdu zameldowanie czasowe w innym miejscu niż stałe zameldowanie. Smerfetko dziwne to co piszesz. Bo właśnie kupiliśmy samochód i musieliśmy jechać do miejsca stałego zameldowania by je zarejestrować. Zabawa z urzędami w tej sprawie jest ciekawsza bo ja pochodzę (meldunek stały) z Warszawy a mąż z Krosna ( meldunek stały). Mieszkamy w Stalowej ale samochody rejestrujemy w Krośnie bo tam jest stałe zameldowanie męża a i bliżej. Po co mi rejestrować auto w mieście, w którym tylko mieszkamy i pracujemy ale i w Stalowej płacimy podatki z prostej przyczyny bo tu gdzie mamy pracę tam niech mają korzyść z podatków. Poza tym nic z tym miejscem nas nie wiąże bo nawet tu rodziny nie mamy. |
|
|
![]() |
|
CYTAT Smerfetko dziwne to co piszesz. Bo właśnie kupiliśmy samochód i musieliśmy jechać do miejsca stałego zameldowania by je zarejestrować. Wystarczyłby czasowy meldunek. Choć trzeba czasem to powiedzieć urzędnikom ... bpo nie wiedzą wszyscy ![]() |
|
|
![]() |
|
CYTAT Wystarczyłby czasowy meldunek. Choć trzeba czasem to powiedzieć urzędnikom ... bo nie wiedzą wszyscy ![]() Adres zameldowania,faktycznego pobytu stałego czy czasowego,do korespondencji lub zatrudnienia,mogą być całkiem inne. Niedługo to się jeszcze zmieni na naszą korzyść,chociaż będą związane z tym pewne problemy. Póki co,jest jak jest np. - https://ewnio(...)formacje SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|