|
![]() |
|
Witam wszystkich rodziców 6-latków, mam do was pytanie czy dajecie swoje pociechy do szkoły czy zostają w przedszkolu?
Ja też mam 6-latka i postanowiłam go dać do szkoły, ale z każdej strony słyszę "po co dajesz do szkoły, zabierasz mu dzieciństwo, zostaw w przedszkolu itp". Ja uważam , że moje dziecko jest gotowe, samo chętnie siedzi i prosi żeby coś mogło pisać, malować czy rozwiązywać. Dlatego ja uważam ,że to zależy od dziecka . Jak jest u was? |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
ja też mam sześciolatka i zostawiam w przedszkolu.
Słyszałem, że dziecko nawet jak jest zdolne, to przez pierwsze lata może sobie radzić, ale w klasach 4,5 czy 6-tej już te różnice są widoczne i może iść gorzej, choć nie musi (pewnie zależy od dziecka). Rzeczywiście też uważam, że zabiera się dziecku dzieciństwo, bo w szkole musi 45 min siedzieć w ławce, a w przedszkolu ta nauka jest bardziej jednak przez zabawę i krócej. Sama musisz podjąć decyzję, Ty najlepiej znasz swoje dziecko. Cieszę się, że teraz to rodzice podejmują tą decyzję, a nie państwo. "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
Dołączył: 27 Maja 2012r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
CYTAT ja też mam sześciolatka i zostawiam w przedszkolu.(...) uważam, że zabiera się dziecku dzieciństwo A wysyłając do szkoły w wieku 7 lat nie zabierasz mu dzieciństwa? Poczekaj aż dziecko podrośnie i wyślij np. w wieku 9 lat. Będzie miał 2 lata dzieciństwa więcej. |
|
|
![]() |
|
hans, nie ze mną te numery
![]() nie przesadzaj, rok to dla takiego dziecka dużo, jeżeli nie wiesz jak się zachowują dzieci sześcioletnie, to lepiej się nie wypowiadaj. moja kuzynka puściła rok temu dziecko do szkoły za 6 lat i teraz żałuje... fakt, że musiała, ale mogła się starać o odroczenie "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
![]() |
|
Moja córka 7 latka, chodzi do pierwszej klasy gdzie są też 6 latki różnica jest i to znaczna co niektóre 6 latki zupełnie sobie nie radzą z przyswajaniem wiedzy, skupieniem uwagi czy wysiedzeniem w ławce 45 min.
Wiadome każde dziecko jest inne i trzeba podejść do sprawy indywidualnie. Znasz najlepiej swoje dziecko ,po za tym możesz skorzystać z opinii specjalistów ,którzy pomogą podjąć właściwą decyzje. Dodam tylko,ze nauki jest sporo ,moja córka ma za sobą już pierwsze sprawdziany z pisania z słuchu ,lektury do czytania. |
|
|
![]() |
|
Zostaw dziecko w przedszkolu. To, że bedzie chodziło rok dłużej do przedszkola nie oznacza, że "cofnie" się w rozwoju. Dalej przeciez będzie się rozwijało. W szkole może sobie nie poradzić i tylko można zaszkodzić dziecku. Nikt nie chce być najgorszy w grupie, co później różnie to wpływa na psychike dziecka. Oczywiście nie twierdze, że sobie nie poradzi ale jest wieksze prawdopodobieństwo. Niech sie dzieciak wybawi
![]() |
|
|
![]() |
|
joannasz założyłam niedawno podobny temat.
poczytaj sobie :-) |
|
Dołączył: 3 Gru 2010r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
dokładnie tak jak pisze rozalka u mojej znajomej z pracy dziecko poszło jako 6 letnie do szkoły w klasie tylko 4 dzieciaki 6 letnie reszta 7 letnie na 25 osób co chwile uwagi ze dziecko nie uważa na lekcji ze się bawi itd po prostu masakra jest nie wiedza co zrobić z dzieckiem dalej,najlepsze ze po 2 miesiącach już ucząw szkole języka angielskiego nie mówiąc o sprawdzianach,czytankach czy wierszyków na pamieć
![]() |
|
|
![]() |
|
A co jest ddziwnego w wierszykach w przypadku 6-letnich dzieci? Tego już w przedszkolach uczą :-P
|
|
|
![]() |
|
A ja moje dziecko zostawiłem, cała grupa zostaje w przedszkolu 25 dzieci. Pozdrawiam wahających się.
![]() |
|
|
![]() |
|
Nieprawda, ze dzieci w klasie pierwszej siedzą w ławkach 45 minut!!! Nauka przez zabawe, jest ruch, przechodzenie, praca w grupach. Nawet wtedy, gdy w wieku 7 lat rozpoczynala sie nauka w szkole wielu miało problemy, to nie zależy od wieku...jedne ma 6 lat i 8 miesiecy, jedno ma ledwo 6 lat - nigdy nie są równe wiekiem. Ale problem jest z ubieraniem, pakowaniem, zżyciem sie z grupą....
|
|
|
![]() |
|
Decyzja powinna być podjęta przez rodziców po konsultacji z psychologiem.Niektórzy rodzice krzyczą że rok straty itp.Ja nie powtarzałem rok,byłem jeszcze w wojsku więc straciłem ho ho tyle życia a teraz pracuje i zarabiam więcej od niektórych którzy się wyróżniali w podstawówce ale kuciem na pamięć.przyszło prawdziwe życie które zweryfikowało kto sobie radzi w życiu.Tak będę uczył swoje dzieci nie koniecznie przynoszenie co roku świadectw z paskiem.Niech robi to co lubi i niech robi to dobrze.
|
|
|
![]() |
|
Nie oszukujmy się, dzieci 6 letnie są zdolne i łatwo się uczą,lecz wymagają opieki. Pracujący rodzice bez obaw zostawią takie dziecko na cały dzień w przedszkolu,jednak lekcje w szkole trwają ok. 5 godzin. I co potem? Jeśli ma kto odebrać dziecko ze szkoły, to super. Jeżeli jednak rodzice pracują, dziecko musi zostać na świetlicy do 15 -16.I tu jest problem. Panie ze świetlicy przyznają,że to są za małe dzieci, wymagają większej opieki niż one są w stanie im zapewnić - 2 panie na 50-70 dzieci w różnym wieku.
W dodatku w szkołach (nie tylko w Stalowej Woli) trwa jakaś dziwna akcja. Polega na organizowaniu spotkań z rodzicami dzieci, które jako 6-latki poszły do szkoły i zachęcaniu rodziców (a wręcz przekonywaniu) do zostawienia tych dzieci w przyszłym roku szkolnym w pierwszej klasie. Nie znam szczegółów,ja mam 7 latka w pierwszej klasie i tacy rodzice jak ja nie zostali zaproszeni, sprawę znam z relacji koleżanek. |
|
|
![]() |
|
Bo na kazde dziecko szkola dostaje kase.
|
|
|
![]() |
|
CYTAT Nie oszukujmy się, dzieci 6 letnie są zdolne i łatwo się uczą,lecz wymagają opieki. Pracujący rodzice bez obaw zostawią takie dziecko na cały dzień w przedszkolu,jednak lekcje w szkole trwają ok. 5 godzin. I co potem? Jeśli ma kto odebrać dziecko ze szkoły, to super. Jeżeli jednak rodzice pracują, dziecko musi zostać na świetlicy do 15 -16.I tu jest problem. Panie ze świetlicy przyznają,że to są za małe dzieci, wymagają większej opieki niż one są w stanie im zapewnić - 2 panie na 50-70 dzieci w różnym wieku. W dodatku w szkołach (nie tylko w Stalowej Woli) trwa jakaś dziwna akcja. Polega na organizowaniu spotkań z rodzicami dzieci, które jako 6-latki poszły do szkoły i zachęcaniu rodziców (a wręcz przekonywaniu) do zostawienia tych dzieci w przyszłym roku szkolnym w pierwszej klasie. Nie znam szczegółów,ja mam 7 latka w pierwszej klasie i tacy rodzice jak ja nie zostali zaproszeni, sprawę znam z relacji koleżanek. Pewnie chodzi o to żeby choć trochę tych 6-latków zostało, bo inaczej nie byłoby klas pierwszych. A nauczyciele zostaną bez etatu. I co rok będzie takie okienko. Takie to kombinowanie. Znam wiele osób co zostawia 5-latka w przedszkolu, i to nie dlatego, że sobie nie poradzi, ale dlatego, że do tej godz 16 ma zapewnioną opiekę. I dodatkowe posiłki. Bo w szkole to tylko obiad i tyle. |
|
Dołączył: 27 Maja 2012r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
A tu interesujący tekst w tym temacie:
http://rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/1,85548,19614676,mozg-szesciolatka-jest-jak-torpeda-wywiad-z-pedagogiem.html#BoxLokRzeImg Tu fragment: Często argument rodziców przeciwko wcześniejszemu posyłaniu do szkoły jest taki, że to skracanie dzieciństwa. - Dzieciństwo to wcale nie jest przedszkole ani to nie jest szkoła. Dzieciństwo to całokształt: to dom, podwórko, to przyjaciele, rodzina, środowisko, które otacza dziecko. Szkoła czy przedszkole to tylko jeden z elementów tego środowiska. Kiedyś to samo mówiono o przedszkolach, że to zabieranie dziecku dzieciństwa. W latach 90., kiedy likwidowano przedszkola, mówiono, że to komunistyczny wynalazek. Wielu z nas fantastycznie wspomina i przedszkole, i szkołę dlatego, że mieliśmy tam przyjaciół. Poza tym cóż to za dzieciństwo - siedzenie w domu z tabletem, bo mówimy w tej chwili o pokoleniu tabletowych dzieci, i któremu mama, ojciec czy babcia nie są w stanie zaproponować innej formy rozrywki jak wspólne oglądanie seriali. Fajne dzieciństwo ma być przygotowaniem do dobrego życia. |
|
|
![]() |
|
do hans Zgadzam się z tobą w 100%, najczęściej słychać o zabieraniu dzieciństwa, a jak sam piszesz większość dzieci siedzi przed telewizorem, laptopem czy komórką. Czy te sprzęty nie zabierają naszym pociecha dzieciństwa? Zamiast się bawić, spędzać czas z najbliższymi, wyjść na plac zabaw , dziecko woli spędzić ten czas z tabletem.
|
|
|
![]() |
|
Zależy od rodzica.Moje dzieci grają z nami w gry planszowe,lubią układać klocki(Lego też)na tablecie raz w tygodniu puszcze Im w sobotę wybraną bajkę.Jest lato, praktycznie bez ograniczeń(zależy od zachowania)bawią się na placu zabaw przed blokiem,chodzimy na basen.
|
|