|
![]() |
|
Chciałem poruszyć problem, który w ostatnich miesiącach znowu nabiera wielkich rozmiarów. Chodzi mianowicie o coraz częstsze porzucanie zwierząt domowych przez mieszkańców Stalówki i okolic.
Nie jestem wielkim miłośnikiem zwierząt, ale to co wobec nich potrafią uczynić "właściciele", woła o pomstę do nieba. Sam byłem kiedyś swiadkiem takiego zdarzenia - w noc wigilijną 24.12 Roku Pańskiego 2004, jakiś przykładny ojciec rodziny i prawdopodobnie praktykujący katolik wyrzucił na moich oczach z jadącego samochodu (!!!) młodego pitbulla. Zwierzak na szczęście został przygarnięty i uratowany przez mojego kolegę, znawcę i miłośnika psów. Ale to tylko jeden przypadek, którego bezpośrednio doświadczyłem. A skala problemu jest BARDZO duża. Miałem okazję dziś rozmawiać z mieszkańcami ustronnych okolic Pysznicy, którzy w ostatnich miesiącach widzą narastający problem. Ludzie przywożą psy/koty na skraj lasu - wyrzucają zwierzę i odjeżdżają z piskiem opon. W lecie, jakiś wyjątkowy bydlak przywiązał psa do drzewa za pomocą drutu kolczastego!! Porzucone zwierzęta głodują, wpadają pod samochody, giną z zimna. Są wielkim kłopotem dla mieszkańców okolic, którzy nie mają możliwości przygarnąć ich wszystkich a mimo to dokarmiają i ratują je, ponosząc koszty finansowe i moralne. Chciałbym wszystkim przypomnieć, że porzucenie zwierzęcia podpada pod ustawę o znęcaniu się nad zwierzętami! Grozi grzywna lub odsiadka! Dlatego apeluję do wszystkich: nie zgadzajcie się na porzucanie zwierząt. Porozmawiajcie na ten temat z sąsiadami, znajomymi, rodzicami. Są inne sposoby niż wyrzucenie zwierzaka. Wiadomość dla każdego cwaniaczka, myślącego, że jest bezkarny: nie jesteś! Możliwości obserwacyjne społeczeństwa są duże. Ludzie mają kamery przed domami - spacerujący po lasach mają komórki. Niedługo okaże się, czy film na którym widać tablice rejestracyjne, spodoba się "psom". |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
Ja też nie rozumiem tego jak można wziąć do domu "coś" bo jest małe i ładne a później wypieprzyc, tak zwyczajnie, nie ogladajac się nawet za siebie.
Nie będę już nawet rozpisywać się o przypadkach porzucenia w lesie, przywiazania do drzewa i pozostawienia na pewną śmierć. Porzucenie zwierzecia na pewna śmierć to skurwys...two... Można przecież podjąć próbę znalezienia innego domu temu siersciuchowi, wiekszemu czy mniejszemu, jeśli czujemy, że nie podolamy obowiazkom związanymi z ich humanitarnym traktowaniem... Jestem Kobietą niczyjego serca...za silna by być z kimś, za słaba by być samą, za wybredna by brać to co od ręki mi dają... |
|
Dołączył: 12 Lis 2015r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
CYTAT Zawsze zastanawiam się...nad tym dlaczego ludzie "karmią się" tego typu atrakcjami?? Co daje takiemu człowiekowi poniżenie drugiego, zapakowanie do wora i noszenie przy kluczach, obciecie ogonka czy lapki ...?? Osobiście nie mogłabym czerpać z tego typu sytuacji przyjemności. Dla mnie takie zachowanie to okrucieństwo. Jeżeli ktoś nie lubi zwierząt, bo takie syt jestem w stanie oogarnąć, to niech przejdzie koło nich obojętnie a nie poniewiera je... Jestem Kobietą niczyjego serca...za silna by być z kimś, za słaba by być samą, za wybredna by brać to co od ręki mi dają... |
|
|
![]() |
|
1. Bo to polska tradycja narodowa, żeby na wakacje kupić dziecku zwierzątko, z którym od Września nie ma co zrobić, a wydać pieniądze na uśpienie szkoda, więc trzeba uwiązać w lesie. |
|
|
![]() |
|
Afera: psa Kropka pokazała, że właścicieli czworonogów można dyscyplinować dość skutecznie.
|
|
|
![]() |
|
Brak słów na okrucieństwa jakie robią ludzie zwierzakom przecież to istota żywa i cierpi tak samo jak człowiek.Jednego z drugim dla przykładu przywiązywałabym do drzew na krótkim łańcuchu.
|
|
|
![]() |
|
Człowiek człowiekowi wilkiem, niestety.
|
|
|
![]() |
|
Ja jestem zdania, że w mieście ogólnie nie ma warunków do trzymania psów. |
|
|
![]() |
|
CYTAT Ja jestem zdania, że w mieście ogólnie nie ma warunków do trzymania psów. |
|
|
![]() |
|
CYTAT Ja jestem zdania, że w mieście ogólnie nie ma warunków do trzymania psów. To stereotyp. Pies pozostawiony bez zajęcia nawet na ogromnej przestrzeni zaczyna się nudzić. Także mieszkania nie są tu kluczowym elementem. https://img5.dmty.pl//uploads/201511/1448366582_pi03yt_600.jpg |
|
|
![]() |
|
@ Maria |
|
|
![]() |
|
Pies swoim ogrodzonym podwórkiem jest strasznie znudzony.
https://img5.dmty.pl//uploads/201511/1448366582_pi03yt_600.jpg |
|
|
![]() |
|
To prawda. Więc tym bardziej gdy jest przez większość dnia zamknięty w 2-3 pokojowym mieszkaniu w bloku. |
|
|
![]() |
|
Psu musisz dać zajęcie,ruch i przyjaźń to jest podstawa. Wtedy psu obojętnie czy je i śpi w 3 pokojowym mieszkaniu czy w domu z ogrodem. Pies może być szczęśliwy w kawalerce i znudzony w domu z ogrodem bo to właściciel decyduje jak spędzają dzień i ile kilometrów razem spacerują.
https://img5.dmty.pl//uploads/201511/1448366582_pi03yt_600.jpg |
|
|
![]() |
|
co by nie napisać o nim to NACHT tutaj ma 100% rację , pies w bloku to głupota. Rybki,chomik, no może kot jest ok, ale pies i to jeszcze duży, głupota do kwadratu.
|
|
|
![]() |
|
nortern_petrol fajnie że zalozyles/aś taki temat, to świadczy o tym że masz w sobie dużo empatii. Ale myślę że bardziej byś się przysluzyl pomagając w schronisku itp.
|
|
|
![]() |
|
CYTAT co by nie napisać o nim to NACHT tutaj ma 100% rację , pies w bloku to głupota. Rybki,chomik, no może kot jest ok, ale pies i to jeszcze duży, głupota do kwadratu. To stereotyp powtarzany jak slogan. https://img5.dmty.pl//uploads/201511/1448366582_pi03yt_600.jpg |
|
|
![]() |
|
Biedne zwierzaki. Ludzie są podli.
|
|
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
CYTAT nortern_petrol fajnie że zalozyles/aś taki temat, to świadczy o tym że masz w sobie dużo empatii. Ale myślę że bardziej byś się przysluzyl pomagając w schronisku itp. Nie mam niestety na to czasu... ale wspieram finansowo ![]() |
|
|
![]() |
|
Apel przed świętami: pies pod choinkę to nie jest dobry pomysł!!
http://www.funda(...)134.html http://psy-p(...)759.html http://wybor(...)cts=true Krótko mówiąc : NIE DAWAJCIE PSA JAKO PREZENT POD CHOINKĘ. |
|
|
![]() |
|
CYTAT Pies swoim ogrodzonym podwórkiem jest strasznie znudzony. Zawsze lepsze dla psa będzie podwórko od małego czterdziestoparometrowego mieszkania. |
|
|
![]() |
|
Też zgadzam sie z Nachtem. Jeśli ktoś jeszcze ma czas, żeby zapewnić psu duzo ruchu, to pół biedy. w innym razie porazka...
|
|
|
![]() |
|
Okrucieństwo względem zwierząt jest bardzo złem ale jeszcze większym złem jest okrucieństwo względem nienarodzonych dzieci!
Dzieci są na żywca rozrywane ... ![]() to dobrze, że wiele osób sprzeciwia się okrucieństwu nad zwierzętami, ale dlaczego tak mało słychać sprzeciwu wobec okrucieństwu nad ludźmi ??? "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|