|
![]() |
|
Wczoraj i dzisiaj w rejonie Krawców i Przyszowa latały samoloty wojskowe. Czy ktoś posiada informacje co to były za jednostki lotnicze. Na pewno nie były to F16 ;-)
|
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
Te samoloty to Lockheed Martin F-35 Lightning II, pomału siły United States Air Force sie lokują na naszej ziemi
![]() |
|
|
![]() |
|
@ XTCL
Dobry Wieczór; Jestem znanym politologiem pochodzącym ze Stalowej Woli, i znam się na wywiadzie wojskowym. Opisz samoloty które widziałeś. Jak wyglądały ? To były manewry wojsk lądowych - czołgi Leopard 2A4. Polska nabyła 142 egzemplarze wersji A4 (jeden spalił się na poligonie). W Nowej Dębie ćwiczono jazdę po lesie w szyku kolumny i okopywanie egzemplarzy wersji A4 na pozycjach obronnych. Na miejscu był Prezydent Duda i Minister Błaszczak. Mówili coś do mikrofonów - chyba o podwyżkach dla żołnierzy - stojąc na tle czołgów Leopard 2A4 przykrytych siatkami maskującymi. Żeby nadać manewrom międzynarodowymi wydźwięk, ściągnięto z Niemiec dwa bojowe wozy piechoty "Puma" wraz z załogami. "Puma" to niemiecki, gąsienicowy odpowiednik polskiego "Rosomaka". Ogółem niemieckie wojska lądowe otrzymały 200 "Pum". |
|
|
![]() |
|
~go123
Kiepski z Ciebie politolog. Pytam o samoloty, a Ty wyjeżdźasz z czołgami. Zmień profesje na klauna być może szybciej znajdziesz pracę ![]() |
|
|
![]() |
|
CYTAT @ XTCL Dobry Wieczór; Jestem znanym politologiem pochodzącym ze Stalowej Woli, i znam się na wywiadzie wojskowym. Proszę rozszerzyć stwierdzenie "znany" politolog. Znany jest Pan z czego? Bo coś mi mówi że jest Pan mitomanem i kłamcą. Na takiej samej podstawie mogę powiedzieć że jestem pilotem jednego z tych samolotów i lataliśmy Iskrami. Na przyszłość jak jest Pan tak pewny że jest Pan znany to proszę się podpisać imieniem i nazwiskiem pod swoimi wypocinami. Tylko proszę nie zbliżać się do słoików po majonezie. A tak zupełnie serio to śmigają nad Nową Dębą tyle ze nie wyrabiają się podczas zawracania. I wydaje mi się że faktycznie były to F35. |
|
|
![]() |
|
Polacy cwicza z niemcami. A ze wczoraj cos latalo czy tam we wtorek to pokazowka dla prezydenta i ministra... bo byli obecni na poligonie w ND
|
|
|
![]() |
|
To po prostu kolejny przyszły nick "znany politolog"
|
|
|
![]() |
|
CYTAT @ XTCL Dobry Wieczór; Jestem znanym politologiem pochodzącym ze Stalowej Woli, i znam się na wywiadzie wojskowym. Opisz samoloty które widziałeś. Jak wyglądały ? To były manewry wojsk lądowych - czołgi Leopard 2A4. Polska nabyła 142 egzemplarze wersji A4 (jeden spalił się na poligonie). W Nowej Dębie ćwiczono jazdę po lesie w szyku kolumny i okopywanie egzemplarzy wersji A4 na pozycjach obronnych. Na miejscu był Prezydent Duda i Minister Błaszczak. Mówili coś do mikrofonów - chyba o podwyżkach dla żołnierzy - stojąc na tle czołgów Leopard 2A4 przykrytych siatkami maskującymi. Żeby nadać manewrom międzynarodowymi wydźwięk, ściągnięto z Niemiec dwa bojowe wozy piechoty "Puma" wraz z załogami. "Puma" to niemiecki, gąsienicowy odpowiednik polskiego "Rosomaka". Ogółem niemieckie wojska lądowe otrzymały 200 "Pum". Dzień dobry. ![]() Nie nazywam się Czesio. ![]() Jestem znanym znawcą politologów.Szczególnie tych ze Stalowej Woli(sztuk jeden). ![]() Samoloty których nie widziałem,przemieszczały się w przestrzeni powietrznej. Cechą charakterystyczną tych maszyn ,było wyposażenie w skrzydła.W Leopardach tego nie uwzględniono.Szkoda. ![]() Miały napęd chemiczny,prawdopodobnie odrzutowy,albowiem nie zauważyłem żadnych elementów mechanicznych np.śmigieł.Nie zauważyłęm,bo nie widziałem.Logiczne. ![]() Podkreślam-nie były to Leopardy 2A4. Nie wiem co widział"Znany Politolog",ale chciałbym wiedzieć co bierze iż ma takie"odloty". ![]() Bierz połowę z tego co teraz. ![]() PS.Skoro okopywano tylko wersję"A" tejże "Pumy",to nawet boję się zapytać o wersję"B"... ![]() KWK"Bogdanka"podobno zakupiła 2 egz.do fedrowania. ![]() Cytat-"mówili coś do mikrofonów,chyba o podwyżkach(...)" "Chyba"to się trawa na wietrze.O wiele lepiej brzmi"koleboce". ![]() SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|
|
![]() |
|
@ jusek
Rozumiem. Zatem musiały być to polskie samoloty szkolno-treningowe typu TS-11 "Iskra". A te niemieckie "Pumy" (na zdjęciu poniżej) są strasznie drogie. Jeden egzemplarz kosztuje 9 milionów Euro. https://uploa(...)ries.jpg Maszyna waży 43 tony. Boki są pokryte modułowym (czyli zrobionym z wymiennych paneli) pancerzem kompozytowym (trudnym do stopienia przez energię głowic kumulacyjnych*). Podobno "Puma" może wytrzymać trafienie kierowaną rakietą przeciwczołgową (ATGM**) starszej generacji, taką jak 9M113 "Konkurs" o przebijalności 60 cm monolitycznej stali. Ale przy trafieniu nowszą ATGM, jak 9M115-2 "Metis-M" o przebijalności 80 cm monolitycznej stali, "Puma" pójdzie z dymem. * - zawierających profilowany ładunek wybuchowy w kształcie stożka skierowanego podstawą do przodu; ** - anti-tank guided missile. |
|
|
![]() |
|
Dzisiaj po niebie śmigały dwa takie samoloty, udało mi się uchwycić aparatem z komórki ale był niski pułap chmur i słabo widać. Zdjęcie wstawię jutro. Przypuszczam, że skoro są ćwiczenia w Nowej Dębie to być może jutro ok. 9.30 znów będą widoczne na niebie. Gdy przelatują jest niesamowity gwizd. Podobne do MIG-29
|
|
|
![]() |
|
@ XTCL
MiG-ów 29 lepiej w powietrze nie wysyłać, bo trzy się już rozbiły. Ale wizualna różnica między TS-11 a MiG-29 jest znaczna: TS-11 jest jednosilnikowy, a MiG-29 jest dwusilnikowy. Ewentualnie w grę wchodzą jeszcze stare myśliwce bombardujące Su-22 (jednosilnikowe) i wielozadaniowe F-16 (też jednosilnikowe). Wszystkie te samoloty różnią się zwłaszcza budową dziobu. |
|
Dołączył: 20 Lut 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
Ale huk konkretny robią przelatując nad domami.
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
![]() |
|
@ Jacek
Bo to są silniki turboodrzutowe. Tak po prawdzie, napęd turboodrzutowy jest przereklamowany. Duże samoloty z napędem turbośmigłowym rozwijają prędkość przelotową około 600 km/h, podczas gdy w przypadku samolotów z napędem turboodrzutowym jest to 800-900 km/h. Prędkość jest o 30-50% większa, ale silniki turboodrzutowe zużywają nieporównywalnie więcej paliwa. |
|